Lindelöf och United kritiseras av Amnesty

Reagerar bland annat på svenskens bild i sociala medier

Foto: TT/Instagram

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Victor Nilsson Lindelöf och hans lagkamrater i Manchester United får hård kritik av människorättsorganisationen Amnesty International.

Anledningen är fotbollsstjärnornas sätt att framställa träningslägret i Dubai i sociala medier.

– Det är en sak att åka dit men en annan sak den fantastiska reklam de bedriver, säger John Peder Egenæs, generalsekreterare för Amnesty i Norge, till VG.

Klubbar som IFK Göteborg och Malmö FF har valt att sluta åka på träningsläger till Dubai efter kritik från de egna medlemmarna. I veckan bestämde även danska FC Köpenhamn att årets läger blir deras sista i emiratet. Anledningen är situationen i Förenade Arabemiraten, som enligt FN begått krigsbrytelser under striderna i Jemen, och där homosexualitet är kriminaliserat.

Reagerat på Lindelöfs bild

En klubb som däremot åkt är engelska Manchester United och nu riktar generalsekreteraren för Amnesty i Norge, John Peder Egenæs, hård kritik mot klubben. Men inte i första hand för Uniteds beslut att åka till Dubai utan för hur klubben och dess spelare rapporterar från lägret i sociala medier.

Norska VG skriver att Egenæs bland annat reagerat på svenske landslagsmannen Victor Nilsson Lindelöfs Instagram-bild på solnedgången från en båt, lagkamraten Jesse Lindgards klipp från en shoppingtur i Dubai Mall och Ander Herreras film på när han slappar på lagets lyxhotell.

– Det är en enorm present till Dubai. Det är en sak att åka dit men en annan sak den fantastiska reklam de bedriver. De visar bara den fina sidan, men Dubai har en helt annan sida också. Det United gör nu är att visa en helt okritisk bild av Dubai som en fantastisk semesterdestination på vintern, säger Egenæs till VG.

”Borde vara en tankeställare”

United har förklarat för norska TV2 att valet av destination gjorts uteslutande av ”praktisk resehänsyn”. John Peder Egenæs säger att han inte heller vill uppmana till bojkott av landet men att storklubbar som Manchester United och dess inflytelserika spelare borde fundera mer på hur de framställer platser som Dubai.

– De säger inte ett pip om att det sitter folk i fängelse i Dubai för att de är homosexuella. De har inte heller använt sina sociala medier till att vara lite kritiska mot regimen. Nu använder de sociala medier till att vara helt okritiska. Det borde verkligen vara en tankeställare för Manchester United.

Skytteligavinnare i Premier League på 2010-talet 00:46