Forna storbackens rädsla för Arsenals framtid

...”Varför skulle jag vilja gå dit? Alla deras bästa spelare lämnar ju!”

avEmil Carlsvärd

FOTBOLL

Alexis Sanchez och Mesut Özil ryktas lämna klubben, samtidigt som laget just nu går kräftgång i liga- och cupspelet.

Då går den forna storbacken och klubblegendaren Sol Campbell ut och kritiserar Arsenals agerande.

– Det är en avgörande period nu för Arsenals säsong där de behöver behålla deras bästa spelare och addera till dem, snarare än att släppa iväg dem, säger Campbell till talkSPORT.

Foto: Matt Dunham / AP
Sol Campbell med Arséne Wenger.

Arsenal är inne i en tuff period just nu. Debacle i FA-cupen mot Nottingham Forest nyligen (förlust 2–4), tappad ledning mot bottenlaget Bournemouth i helgen (förlust 1–2) och bara en sjätteplats i ligan - med åtta poäng upp till fjärde- och Europaplats.

Samtidigt ryktas båda storstjärnorna Alexis Sanchez, 29, och Mesut Özil, 29, lämna klubben. Sanchez uppges presenteras av Manchester United vilken dag som helst, samtidigt som Özil ryktas kunna lämna i sommar. Samtidigt kan Jack Wilshere, 26, också försvinna till sommaren då engelsmannen och Arsenal-ledningen inte lyckats komma överens om en kontraktsförlängning (kontraktet går ut i sommar).

Klubblegendaren uttalar sig

Nu uttalar sig den förre Arsenal-backen och klubblegendaren Sol Campbell, 43, om lagets transfersituation.

– Andra klubbar har investerat stora pengar år efter år och har också behållit deras bästa spelare. Men just nu ser Arsenal inte ut att behålla sina bästa spelare. Det är en avgörande period nu för Arsenals säsong där de behöver behålla deras bästa spelare och addera till dem, snarare än att släppa iväg dem, säger Campbell i en intervju med talkSPORTs värd Jim White.

Arsenal-managern Arsène Wenger börjar bli allt mer kritiserad och tros inte sitta lika säkert längre på sin post på Emirates Stadium. Om klubben tappar Sanchez och Özil är det inte de första profilstarka spelarna laget förlorar under Wengers tid som manager. Thierry Henry, Cesc Fabregas, Robin van Persie, Samir Nasri och Ashley Cole är ett par exempel på stjärnor som försvunnit genom åren.

– När klubbar börjar plocka dina riktiga toppspelare som på egen hand kan förändra en hel match, så måste du fylla de platserna. Det är inte enkelt att göra det i januari, fortsätter Campbell till sajten.

”Om du säljer dina bästa spelare, kommer inga toppspelare vilja komma till din klubb”

43-åringen ställer sig också frågan ifall de stora namnen kommer vilja ansluta till klubben de kommande åren.

– Om du fortsätter att sälja dina bästa spelare, så kommer vissa spelare till slut kanske säga: ”Varför skulle jag vilja gå dit? Alla deras bästa spelare lämnar ju!”.

Campbell nämner även ett form av ”kretslopp” som klubbar med jämna mellanrum kan befinna sig i. Den forna storbacken menar att Arsenal är i det kretsloppet just nu, och att det kan ta ett par år för London-klubben att ta sig ur det.

– Jag tror att klubbar åker runt i olika kretslopp. Arsenal är i ett sådant nu, och de behöver lista ut hur de ska ta sig ur det - men det kan nog ta tre eller fyra år innan de lyckas, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM