IFK Göteborg

IFK Göteborgs kritik: ”Vi ifrågasätter deras kompetens”

avIbraheem Alsalman

Riksombudet Henrik Engvall yrkade på att Blåvitt ska få spela en match inför ”delvis stängda läktare”, alternativt tilldömas att betala böter.

Nu slår klubben tillbaka och ifrågasätter Engvalls kompetens och anser att det är ”högst olämpligt”.

”IFK Göteborg anser sig inte kunna belastas för den ordningsstörning som genomfördes på Bravida arena den 25 februari 2019, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Det var snart en månad sedan som skandalderbyt mellan IFK Göteborg och Gais spelades i svenska cupen. Matchen avbröts efter att ett stort antal raketer användes av IFK Göteborgs supportrar. Matchen återupptogs aldrig och senare tilldömde SvFF Gais segern med 3–0.

Sedan dess har det hela varit som en berg- och dalbana.

Riksombudet Henrik Engvall yrkade senare på att Blåvitt ska få spela en match inför ”delvis stängda läktare”, alternativt tilldömas att betala böter.

Det har inte fallit väl hos Blåvitt.

”Verkar finna det lämpligt”

Klubben går till en hård attack och menar att det är ”högst olyckligt” att RO finner det rimligt med dubbelbestraffning.

”Vi finner det därför högst olyckligt att SvFF genom RO verkar finna det lämpligt att tillämpa två principer vilka inte används inom svensk lagstiftning – nämligen dubbelbestraffning samt omvänd bevisbörda”.

Foto: Bildbyrån

Med dubbelbestraffning syftar de på att klubben har redan betalat tillbaka matchbiljetterna och tvingades avbryta samarbetspartner. När det gäller omvänd bevisbörda så menar de att ”det ankommer IFK Göteborg att framlägga bevisningen om huruvida man gjort tillräckliga ansträngningar för att förhindra det inträffade – utöver vad som anges i 3 kap”.

Klubben skriver vidare:

”Att RO dessutom uppvisar en såpass grav ovilja och brist på kontextuell förståelse inför situationen som helhet genom att agera publikt med sin anmälan innan IFK Göteborg har givits möjlighet till att agera eller inkomma med förtydliganden enl. TB 7 Kap. 12§ gör att vi kraftigt ifrågasätter både RO:s kompetens samt gällande strukturer som svensk fotboll verkar leva efter. Detta förstärks ytterligare genom RO:s åsikt som lekman i ämnet - att dylika pyrotekniska attiraljer såsom ”Fyrverkeritårtor” skulle kunna smugglas in till arenan och passera en förstärkt visitation då detta uppenbart är en omöjlighet med tanke på den mänskliga kroppens anatomi”.

”Lägger mycket resurser”

IFK Göteborg, skriver i sammanfattningen att man inte anser att de borde beskyllas för det som skedde. De hävdar att de gjorde allt i sin makt.

IFK Göteborg anser sig inte kunna belastas för den ordningsstörning som genomfördes på Bravida arena den 25 februari 2019. Detta då den pyroteknik som användes i andra halvlek har smugglats in tidigare och förvarats i ett förråd inne på arenan som ej har kunnat anses som tänkbart i för en planerad ordningsstörning. IFK Göteborg anser inte bara att man gjort adekvata ansträngningar utan även givit denna match extra resurser enligt ovan. Vi vill också belysa att IFK Göteborg lägger mycket resurser på säkerhet inför match och att det strikta ansvaret och böter till klubbar har förändrats just för att inte missgynna föreningar som anstränger sig för att genomföra trygga arrangemang.”, skriver klubben.

ARTIKELN HANDLAR OM