AIK Fotboll

”Det var ohållbart”

Av: 

Ha Ab

FOTBOLL

Ola Andersson talar ut om varför han lämnade AIK

Drygt tre månader har gått sedan det kaotiska avskedet från AIK.

Nu väljer Ola Andersson, 42, att berätta om det tuffa beslutet:

– Som scenariot utvecklade sig gick det inte att fortsätta, säger AIK:s tidigare sportchef.

När åttondelsfinalerna i Champions League inleds på tisdag är han tillbaka i rampljuset – nu som expertkommentator för Viasat.

Det har gått nästan tre år sedan Ola Andersson var expertkommentator i tv. Nu har han skrivit kontrakt med Viasat fram till sommaren 2012.

Det har gått nästan tre år sedan Ola Andersson var expertkommentator i tv. Nu har han skrivit kontrakt med Viasat fram till sommaren 2012.

Foto: Foto : Pernilla Wahlman

Ola Andersson hade erbjudanden från både sin tidigare arbetsgivare Canal plus och från Viasat. Han valde till slut att skriva kontrakt med den sistnämnda.

– Jag funderade länge innan jag tackade ja. Jag ville inte hoppa på något bara för att jag hade gjort det förut. Jag ville känna att jag verkligen hade kraften och orken, säger Andersson.

Det är nästa tre år sedan han senast syntes i rutan som expertkommentator.

– I början kommer jag säkert att vara ringrostig. Man ska ha klart för sig att samtidigt som jag har varit borta i tre år har mina kollegor jobbat med det här så gott som varje dag. Det kommer att ta tid att hitta tajmingen och känna sig bekväm i live-sändningar.

Är du nervös?

– Ja, det är en annorlunda känsla. Från att ha haft ett stort ansvar för ett lag ska jag nu vara en av spelarna i truppen.

”Tungt och sorgligt”

Den 10 november 2008 är en av de mesta dramatiska dagarna i AIK:s historia. Under en kaotisk presskonferens – där några supportrar tog sig in i lokalen och skanderade ”avgå Ola!” – meddelade klubben att tränaren Rikard Norling och vd:n Charlie Granfelt fått sparken.

Bara några timmar senare meddelade Ola Andersson att han beslutat sig för att avgå.

Beskriv känslan efter avskedet.

– Tungt och sorgligt.

Du var helt inställd på att fortsätta?

– Ja, visst var det så.

Vad gjorde att du ändrade dig?

– Det fanns vissa orsaker som jag inte vill gå in på.

Blev du hotad?

– Jag vill egentligen inte prata om det mer än så. Men som hela scenariot utvecklade sig gick det bara inte att fortsätta. Det var en ohållbar situation.

Vad har du gjort sedan dess?

– Jag behövde lite tid för att sortera och reflektera. Jag renoverade bland annat källaren i vårt hus.

Har du landat efter allt som hände?

– Tillräckligt för att gå vidare med ett nytt arbete. Däremot har jag nog inte gjort det i ett motsvarande sportsligt perspektiv. Det var också därför jag valde att bromsa in och inte börja jobba i någon annan klubb, trots att det fanns erbjudanden. Jobbet som expertkommentator hjälper mig att gå vidare.

Fram till sommaren 2012 har Ola Andersson skrivit kontrakt med Viasat. Fokus ligger på sändningar från Champions League, där Andersson ska växla mellan studion och arenorna.

Sedan talar mycket för att han återvänder till klubbfotbollen igen.

Hämtar kraft i media

– Att jobba i en fotbollsklubb är absolut inte ett avslutat kapitel. Det här handlar mer om ett uppehåll för att hämta kraft. Nu kör jag media några år samtidigt som jag utbildar mig inom fotbollen genom att åka runt och titta på hur lag och klubbar fungerar.

Kan du tänka dig att jobba för AIK i framtiden?

– Ja, varför inte?

Är det otänkbart att jobba för en annan allsvensk klubb?

– Det är ju svårt att svara ja eller nej innan jag har fått en förfrågan. Men nej, jag tror inte att det skulle vara något problem.

Hur ser din kontakt med AIK ut i dag?

– Jag snackar en hel del med Björn (Wesström, nya sportchefen) och ”Micke” Stahre (huvudtränare). Den nya tränarkonstellationen känns helt rätt.

– Sedan har jag fortfarande bra kontakt med många som jobbar runt laget.

Har du pratat med Rikard Norling?

– Nej, jag tror det är medvetet från både Rikards och min sida. Vi kommer säkert att höras när tiden är mogen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Fotboll