Mejla

Simon Bank

Vi vill ha mål mål mål flera mål

Publicerad:
Uppdaterad:

Bank: Med 5–0 går Sverige förbi Portugal – då kan VM-jakten börja

GÖTEBORG. Berget står där det står.

Fem matcher kvar, fem finaler till VM, och om vi ens ska slå upp basläger så är det nu.

Malta hemma.

In med bollen i mål.

Ni vet, det var i den gamla tidens somrar, när Sverige var kvaloslagbart och varannan sommar var mästerskapssommar. När champagnen och Chippen flödade och det inte fanns annat än stora drömmar. Det var då som tiotusentals svenskar bokade sina semestrar efter landslagets spelschema, löste biljetter till EM och VM, ockuperade europeiska städer och läktare och lånade enkla meningar från Markoolio:

– Iiiin med bollen i mål.

Andra tider nu. Uppförsbacke, motvind, motgräs. Vatten och barkbröd i paus, straffmissar och mållöst i nio av tio halvlekar i kvalet.

I går satt Zlatan Ibrahimovic (noll mål i kvalet) bredvid Lars Lagerbäck och var jämnmodig.

– Man har inte tur för tillfället, sa han.

– Vi har skapat chanserna, sa han.

– Ibland sitter den, ibland sitter den inte, sa han.

Och om man tror på det så kan man ju tro på mirakel. Man kan till och med tro på VM.

Har legat en hinna över laget

Själv tror jag att det nittionio gånger av hundra är andra saker än tur som avgör om man missar eller går till VM. Det är, bland annat, därför att jag tror att även ett lätt letargiskt Lagerbäck-landslag slår Malta, med eller utan tur. För att man är bra nog.

Det har legat som en hinna över laget sedan i lördags, som om någon sänkt ner dem i ett glas lättmjölk. I vanliga fall hade Malta hemma varit en kväll på jobbet, något som måste göras, men det är annorlunda nu. Ullevi är en sluss mellan meningslösheten och ett nytt projekt, en mintpastill efter.

Det är fem finaler på väg till VM.

Den här första handlar om att få in en ny känsla kring landslaget, en känsla av att de har ett nytt projekt och av att de – till att börja med – kan göra mål.

Lars Lagerbäck har upplevt ett par av sina allra värsta landskamper i den här stan och på den här arenan.

Det var här han såg Kalle Corneliusson ge Turkiet en straff efter 90 minuter. Det var här han förlorade sin första ”riktiga” kvalmatch (mot Kroatien). Det var här han tog det tuffa beslutet att skicka hem Ibrahimovic, Wilhelmsson och Mellberg – och det var här han hörde Gary Sundgren förnedras av hemmapubliken.

Nu är han här för att tända en låga igen.

Den här gången borde de göra det med en eldkastare i stället för en tändsticka, som en markering inför sig själva och inför Portugal.

Om vi gör det enkelt:

Om Sverige slår Malta med fem mål ligger de före Portugal i tabellen när hösten och jakten börjar. Om Sverige slår Malta med fem mål betyder det förmodligen också att de sett ut som ett lag med en offensiv slagkraft igen. Jag vet inte vilket som är viktigast, men vi är nu i ett skede i kvalet där inget längre är oviktigt.

In med bollen i mål.

En möjlighet att hitta flödet igen

Med huvudet på stupstocken är det minsta man kan begära att någon träffar huvudet med lite fina inlägg. Det allra första Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg pratade om när de tog över som förbundskaptener – strax efter att inlandsisen gett vika – var vikten av att ha ”moderna ytterbackar”. Det gick som det gick med det projektet, det gick åt helvete till musik i Vigo till exempel, men Malta i kväll är en möjlighet att hitta ett flöde igen.

En startelva: Isaksson – Johansson, Mellberg, Majstorovic, Safari – R Elm, Svensson, Källström, Wilhelmsson – Berg, Ibrahimovic.

Adam Johansson till höger, en vänsterfotad vänsterback, två konstruktiva innermittfältare, anfall där Sverige för en gångs skull tvingar motståndarnas ytterbackar att försvara mot två spelare i stället för en. Och så, med ett lite slitet Malta i andra halvlek, dyker Tobias Hysén in från vänster medan Viktor Elm får samla upp och pricka in från 20-25 meter.

Inte ett rent synfält

Sverige har alltid varit bättre på att vinna än på att spela, men när man tar bort resultaten står vi här med ett rätt tomt skal och undrar vad som hände. Matchen i kväll är en chans att klä på det där skalet kläder som räcker över sommaren.

Zlatan har gjort noll mål i kvalet. Johan Elmander har gjort noll mål i kvalet (och är skadad nu). Henrik Larsson har gjort noll mål, Christian Wlhelmsson har gjort noll mål, Markus Rosenberg har gjort noll mål, Anders Svensson har gjort noll mål.

Det är inte bra, det är inte snyggt, men fotboll handlar både i kväll och i morgon om att slå laget som står framför dig.

I kväll möter Sverige–Malta.

Vi kommer inte att ha rent synfält mot Sydafrika och VM i natt, oavsett hur den här matchen slutar.

Men efter 5–0 skulle vi kunna se berget klart.

Av: Simon Bank

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN