Zlatan-pengar räddar Balkan

”Inte funnits kvar annars”

Osäkerhet har vänts till triumf för FBK Balkan som efter år av svårigheter nu kan få fart i verksamheten – tack vare klubbens barndomsstjärna Zlatan Ibrahimovic.

Igår fick den lilla föreningen från Rosengård en tidig julklapp i form av en fet insättning på bankkontot. Utbetalare: FC Barcelona.

Det var välkommet.

– Vi hade inte funnits kvar om en månad tror jag. Det hade varit extremt svårt, säger Sasha Vejzovic, styrelsemedlemm i klubben.

Hösten 2007 gjorde några unga män en kupp på årsmötet och tog över FBK Balkan – Zlatan Ibrahimovics moderklubb. Klubben var misskött och försöken att få den på rätt köl har haft blandad framgång. Med gamla skulder att betala har verksamheten varit tungrodd.

När övergången mellan Inter och Barcelona blev klar i somras föddes hopp om en ljusning. Solidaritetsersättningen som utgår till klubbar som fostrat en spelare skulle ge FBK Balkan en skjuts. Men under hösten har turerna varit många.

Fick inga pengar

Ett samarbete med MFF och fotbollsförbundet om att få hjälp med att få in ersättningen strandade på grund av osäkerhet om vilken klubb som hade rätt till pengarna. Gång på gång har grannklubben FC Rosengård i media hävdat att de är Zlatans moderklubb.

Och när division 3-klubben FBK Balkan inte backades upp fanns risken att pengarna skulle frysa inne. Då MFF fick sin första betalning var Balkans konto lika ödsligt som tidigare.

Till slut blev Rosengårdsklubben kontaktad av en juristfirma med kontor i Barcelona, som erbjöd sig att hjälpa till. Den katalanska storklubben ville ha bevis på att Zlatan verkligen hört hemma i Balkan.

Youtube-klipp

– Vi skickade gamla lagfoton och ett youtube-klipp där Zlatan uttalar sig, säger Vejzovic.

Och nu kan klubben se ljusare på framtiden. Då övergången från Inter, inklusive Eto'o som gick andra vägen, värderas till 690 miljoner innebär det ett sammanlagt inflöde på över 1,5 miljoner.

– Vi är mycket tacksamma för Zlatan, inte för att Balkan gett honom så mycket, men nu får vi igen detta och vi ska investera dem rätt – på ungdomar. Det hade han antagligen gillat, det hoppas vi iallafall, säger sportchefen Nebojsa Boban och tillägger:

Man får hoppas han flyttar till Manchester City om några år...

Nils Markus Karlsson

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN