Hamréns drömstart

FOTBOLL

Spelarna hyllar sin nya chef

Resultaten går förbundskaptenen Erik Hamréns väg.

Mot Bosnien fungerade dessutom spelet – då hyllas han av spelarna.

– Tidigare har vi inte fått misslyckas, säger Christian ”Chippen” Wilhelmsson.

Uddamålsförlust mot Italien, oavgjort mot Syrien, segrar mot Oman, Wales och nu Bosnien-Hercegovina.

Där har ni Sveriges landslagsfacit under Erik Hamréns första halvår.

Trots att segrarna inte innebär poäng betonar Hamrén vikten av att vinna som ny på jobbet.

– Det blir lite lugnare från er sida, säger han i riktning journalisterna på plats i Råsundas presskonferensrum.

”Måste visa resultat”

– Skämt åsido, resultaten på den här nivån är viktiga även om det bara är träningsmatcher. Man måste hela tiden visa resultat annars kommer kritiken. Du kan ha hur bra idéer som helst, får man inte med sig resultaten är det svårare att få igenom dem. Så är vi människor funtade. Går det inte bra resultatmässigt kanske man inte tror på det idéerna lika hårt, säger Erik Hamrén.

Taktiken – en fullträff

Under gårdagens match fungerade dessutom Erik Hamréns nya 4-2-3-1-taktik precis som den ska göra.

– I första fick vi jaga för mycket. Passningsspelet var inte riktigt som det skulle och Ola (Toivonen) blev ensam där uppe. Men vi kom fram bra på vår vänsterkant. I andra blev det som jag önskar att det ska se ut, med Kim, Pontus och Anders i sina roller, säger Erik Hamrén.

Ni försöker oftast spela er ur situationerna. Det är inte många långbollar. Kan ni spela så även mot bättre motstånd i tävlingsmatcher?

– Jag hoppas det, det är den fotboll vi önskar spela. Ska vi bara slå långt blir det svårt när man vinner boll. Då får vi tillbaka bollen och måste försvara väldigt snabbt. Vi har många tekniskt skickliga spelare och då ska vi utnyttja det.

Från spelarhåll nämns Erik Hamréns ledarskap som en nyckel bakom att spelet fungerar.

– När vi slår en passning på små ytor kan det bli fel och det får bli lite fel. Det sitter lite i bakhuvudet, det gamla att man är rädd för att misslyckas. Man vill gärna köra det trygga istället. Det finns kvar hos vissa av oss, det gäller att jobba bort det så vågar man mer och mer, säger ”Chippen”.

Vågar mer

Fick ni inte misslyckas tidigare?

– Nej, det kändes inte så. Då skulle vi spela ett rakare spel. Nu känner man att man vågar slå de korta passningar och att det kan gå lite snett, men att vi blir bättre på sikt. Det är något som inte gjorts så mycket förut. Man känner den tryggheten, säger Wilhelmsson.

Efter matchen promenerade Erik Hamrén runt på innerplan och gav slängkyssar åt publiken.

– Det var till mina döttrar. Jag har inte sett dem på ett tag. De fick mina slängkyssar, säger han.

Men döttrarna får vänta på pappa ett tag till. På onsdag väntar träningslandskamp mot Vitryssland i Minsk. Återstår att se om ”nya” Sverige kan fortsätta på den inslagna vägen.

ARTIKELN HANDLAR OM