Frågorna som avgör finalen

FOTBOLL

Simon Banks guide:

VAR SPELAR SNEIJDER?

I fjol var Inter ett lag som anföll bakifrån, med en ensam Zlatan Ibrahimovic längst fram. I år anfaller de överalltifrån, framför allt anfaller de genom en av världens bästa playmakers.

Wesley Sneijder är nummer tio, och det absolut viktigaste för Bayern är inte att hålla bollen borta från honom – utan att se till att han får den på rätt ställen. Om Sneijder hittar ytan mellan mittfält och backlinje är han livsfarlig. van Bommel och Schweinsteiger har så här långt i Champions League varit fenomenala på att stänga och kontrollera den ytan. Lyckas de i? kväll?

ORKAR LAHM HOTA?

Man hade lika gärna kunnat kalla det ”frågan Maicon”. Förmodligen kommer vi att få se två av turneringens allra mest offensivstarka kanter; Bayerns och Inters högerkant. Både Robben och Eto’o tycker om att röra sig inåt, både Lahm och Maicon älskar att överlappa på ytan som dyker upp utanför.

Det säkraste sättet att låsa ytterbackarna är att pressa hem dem i defensiven, oroa dem. Pandev får uppgiften att störa Lahm, Altintop får – i Ribérys frånvaro – jobbet att hålla Maicon passiv.

VEM ÖPPNAR FÖR ROBBEN?

Det är lätt att glömma bort, men Sneijder har varit oerhört nyttig defensivt i år. Sjunker han snabbt – och det gör han – har Inter tre defensiva mittfältare centralt, och då kommer inte Arjen Robben att kunna göra något själv.

Någon måste rubba balansen och lura Inters uppmärksamhet åt fel håll. Müller och, framför allt, Olic är hyperrörliga anfallare. De måste löpa ner Inters backlinje och ge Robben spelalternativ.

KLARAR INTER LUFTVAPNET?

Ja, det är förstås samma gamla käpphästar som alltid. Finaler avgörs av stora prestationer eller av stora misstag, och fasta situationer är det enklaste sättet att göra mål.

Både Bayern (31 av 116) och Inter (25 av 97) har gjort en fjärdedel av sina mål i år på fasta situationer. Inter måste särskilt hålla ögonen på van Buijten. Det gjorde inte Milan 2007.

KAN INTER KONTRA HEM MATCHEN?

Inters största tillgång i matcherna mot Barcelona och Chelsea var det som på fotbollsprosa heter ”omställningar”. Och nej, det behöver inte vara samma sak som kontringar. Inters bästa omställningar var de defensiva, hur de blixtsnabbt kom tillbaka i sina försvarspositioner efter att ha anfallit.

Lyckas de med det igen kommer Bayern att få det oerhört svårt.

ARTIKELN HANDLAR OM