AIK rasar mot starttiden

”Vi förlorar bortåt en miljon”

Årets första stora Stockholmsderby spelas klockan 12.30 på söndag.

Det får AIK att rasa mot förbundet, Canal Plus och polisen.

– Vi förlorar bortåt en miljon kronor, säger vd:n Annela Yderberg.

I morgon är det dags för årets första stora Stockholmsderby: AIK–Djurgården på Råsunda. Men matchen sparkas i gång redan klockan 12.30.

– Det har polisen och tv bestämt, säger AIK-tränaren Björn Wesström be­sviket.

– Tv vill ha det så för att det är någon engelsk ligamatch som prioriteras högre än vår egen allsvenska och polisen vill att vi ska spela så tidigt som möjligt på dagen av säkerhetsskäl.

Ansträngd ekonomi

AIK räknar med att tappa tusentals åskådare på den märkliga avsparkstiden.

– Vi vill att hela familjer går på våra matcher. Men klockan 12.30 en söndag har de fullt upp med annat, säger AIK:s vd Annela Yderberg.

Men man tappar inte bara vanliga åskådare utan också sponsorer och andra vip-gäster som spenderar många viktiga kronor kring ett stort derby.

AIK räknar med en miljonsmäll jämfört med om matchen hade gått en vardagskväll. Det är tufft för en klubb med en redan hårt ansträngd ekonomi och dessutom i sportslig kris.

Måste diskuteras

Den engelska ligamatchen Wesström syftar på är Liverpool–Chelsea, som börjar klockan 14.30.

Och då Canal Plus har rättigheterna till båda ligorna vill de förstås ha så många tittare som möjligt till båda matcherna.

– Det är ingen som står upp för produkten allsvenskan. Den här typen av prioriteringar måste upp till en rejäl diskussion i det nya tv-avtalet, säger Wesström.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.