Fifas krav på Nigeria: ändra er inom 48 timmar

Av: Dennis Ernst

Publicerad:
Uppdaterad:

Förbudet kan drabba klubblag och domare

Fifas talesman Nicolas Maingot meddelar att Nigerias president har fått ett krav på sig.

Upphäv spelförbudet före måndag klockan 18.00, annars stängs även nigerianska klubblag och domare av, utöver landslaget.

I dag skickar Fifa ett brev till den nigerianska regeringen. Budskapet är att presidenten Goodluck Jonathan har till måndag på sig att häva det förbud mot spel för landslaget de kommande två åren.

Om det inte händer svarar Fifa med att stänga av Nigeria från all internationell medverkan.

Inga klubblag och domare

Det kan tyckas som ett motstridigt hot, men det skulle även innebära att inga nigerianska klubblag eller domare fick åka medverka i några internationella sammanhang.

Maingot menar att Fifa inte tillåter att några regeringar lägger sig i hur fotbollen sköts, om så är fallet säger reglerna att nationen stängs av.

Ska övertala Fifa

Men Nigeria är hoppfulla om att kringgå reglerna för att kunna få igenom sitt förbud mot landslagsspel. Idrottsministerna Isa Bio förklarar:

– Regeringen försöker etablera kontakt med Fifa för att ordna dessa saker utan att nödvändigtvis bryta mot Fifas regler, säger han till kickoff.com.

Dispyten får emellertid inte ta fokus från dagens stora händelse för afrikansk fotboll; Ghana kan som första afrikanska lag bli klara för VM-semifinal i kväll.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN