Vrakpriset för hjälten: 250 000 kronor

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-09

Värnamo tjänar inte en krona på Banguras övergång

Med sina två första allsvenska mål sköt fyndvärvningen Mohamed Bangura segern till AIK.

Sportbladet kan nu avslöja de unika turerna bakom övergången – som gjorde att Värnamo som tagit hit och skolat om anfallaren knappt ens blir ersatta för sina utgifter.

– Vi tjänar inte en enda krona på det här, säger Värnamos ordförande Kaj Larsson.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Efter fyra minuter nickade han in en hörna. Efter 90 tryckte han in 2–1 på halvvolley. Mohamed Bangura, 21, har glänst under sina tidigare matcher för AIK, men mot BP gjorde han också mål.

Enligt lagkaptenen Kenny Pavey har anfallaren gett hela laget ett lyft.

– Situationen är väldigt lik 2007, när Ivan Obolo kom. Det blir något nytt, något fräscht. Han (Bangura) har varit briljant sedan han kom, säger Pavey.

Har öst in mål

Vore det inte för Värnamo hade Bangura inte nått AIK. Sierra Leoniern kom till division ett-laget i våras, specialtränades för att anpassas till svensk fotboll, misslyckades i början, men fick fortsatt förtroende. Till sommaren hade han öst in mål för Värnamo och runt hälften av de allsvenska klubbarna ville bjuda in Bangura på provspel.

Värnamo sa blankt nej.

Ihop med sin tränare Jonas Thern och agent Patrick Mörk beslöt Bangura att provspelen skulle slita på honom och att de i stället skulle sikta mot klubbar i andra europeiska länder. För AIK var saken ändå självklar: stortalangen skulle köpas för ett par miljoner, för att säkerligen bli värd betydligt mer om han lyckades.

”Var otroligt schysta”

Alla köpepengar, förutom en liten procent, hamnade i FC Kallon som fortfarande ägde Bangura. Ändå satt Värnamo i en guldsits eftersom de hade lånekontrakt med anfallaren året ut.

De kunde i stort sett kräva vilken summa de ville för målkungen – och valde noll.

– Det var en unik övergång. Värnamo var otroligt schysta. De hade kunnat begära vad de ville, så eftertraktad var han, men de nöjde sig med procenten, säger agenten Mörk.

Är inte bitter

När Värnamoordföranden Kaj Larsson i går såg Bangura dominera och skjuta två mål log han.

Visst ligger hans klubb bakom att AIK fått en av allsvenskans hetaste spelare, visst hade de kunnat göra sig en hacka i stället för de futtiga 250?000 kronor de fick, men Larsson vägrar vara bitter över det han blev utan.

– Han kom som en oslipad diamant, vi var tveksamma i början, men han har uppträtt schyst mot oss, så vi uppträdde jätteschyst mot honom och alla andra, säger han.

Följ ämnen i artikeln