Bäst efter VM – men HIF får vänta till nästa år

FOTBOLL

KALMAR

Helsingborg är allsvenskans bästa lag efter VM-uppehållet.

Det kommer inte att räcka till guld.

Men 2007 blir HIF nästa svenska lag att försöka förverkliga den svåruppnåeliga storklubbsdrömmen.

– Det har varit en härlig resa, sa ordförande Sten-Inge Fredin efter 4-2 mot Kalmar.

På tre år har 40 miljoner i skuld vänts till en ekonomiskt motiverad framtidstro och Sveriges just nu bästa fotbollslag på planen. Självklart är det en härlig resa för alla inblandade.

Helsingborgs kommuns räddningsaktion av varumärket HIF har debatterats, kritiserats och hyllats så många gånger att det inte känns meningsfullt att dra upp turerna igen.

Att dagens ekonomi är sund är klubblednings åsikt. Den får man lita på tills något annat bevisats. Utan att det är en anklagelse mot HIF har jag med åren desillusionerats till att knappt tro på någonting om toppidrottklubbars ekonomi förrän ekoroteln snokat närgånget.

Att HIF är Sveriges bästa lag för tillfället säger statistiken. Även den kan som bekant ifrågasättas. ”Det finns tre slags lögner: lögn, förbannad lögn och statistik”, påstod Mark Twain. Efter att ha studerat ämnet (statistik alltså) på universitetsnivå håller jag med, men allsvenska statistiken ljuger inte.

Efter VM-uppehållet har HIF förlorat två matcher, Henke Larssons återkomst mot Häcken och mot Djurgården. I höst har HIF tagit 31 poäng, Elfsborg 30 och AIK 27.

Stuart Baxter, som inte kandiderar till årets tränare, vet ännu inte hur det känns att förlora.

Grymma Swärdh-sågningar

Man kan hävda att om inte målvakten Daniel Andersson vansinnesdribblat mot Halmstads Magnus Arvidsson hade HIF haft ytterligare två poäng. Men det måste man jämna ut med bortapoängen mot AIK, som samtidigt berövades på två, och gårdagens jätteräddning av Daniel på Andreas Granqvists vettlösa bakåtnick.

Efter sin Halmstaddribbling hävdade Daniel Andersson att ingen annan målvakt får så många svåra bakåtpassningar. Granqvists plötsliga hemåtnick från nära håll är den tuffaste jag någonsin har sett, placerad tätt intill stolproten som den var.

Varenda match HIF genomför nu och varenda ord som sägs efter matcherna är grymma sågningar av den sparkade tränaren Peter Swärdh.

I går sa ordförande Fredin:

– Det började svänga när Hasse (Eklund) tog över. Det blev glädje i truppen.

Luton Shelton, som inte längre bara är snabb utan en komplett teknisk anfallare, sa:

– Nu är det roligt att spela. Jag är inte låst i en roll mer.

Måste utöka ledarstaben

Helsingborg har haft en spännande trupp i flera år men att en tränare ensam får personifiera misslyckandet köper jag inte. Svenska klubbar måste utöka sina ledarstaber med många fler specialister inom ämnesområden vi inte ens trott har med idrottsprestationen som helhet att göra. Kalla dem psykologer eller kanske hellre trivselspridare men det finns inom alla kreativa yrken ett enormt värde i att skapa känslan av att någon verkligen tror på ens kapacitet.

Stuart Baxter är förmodligen en bra tränare därför att han har kunnandet för att vara specialist inom långt fler områden än det rent fotbollstekniska.

Till nästa säsong flyttar HIF upp fyra lovande ungdomar till A-truppen, som utökas till 22 proffs och fyra U-spelare. Olympia ska fräschas upp för 150-200 miljoner (inget definitivt beslut än) och HIF ska försöka bli ägare av arenan, antingen själv eller via ett nybildat finansierande bolag. Alla man vill ha kvar, förutom Daniel Andersson och Erik Wahlstedt, är redan kontrakterade för nästa år och längre.

Två nya stjärnspelare ska köpas in. Inte illa för en klubb som var konkursmässig 2003.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM