Sparkad i skrevet

FOTBOLL

Svensson sågar domaren efter attacken: ”En pajas”

QUITO. Sista matchen på Sydamerika-turnén blev ett antiklimax för lagkaptenen Anders Svensson, 30.

Först brutalt nedsparkad, sedan utvisad – och nu riskerar han att bli avstängd från vårens EM-kval.

– Domaren var en stor pajas matchen igenom, säger Svensson.

Knappt fem minuter återstod av Sveriges tredje match på Sydamerika-turnén när Anders Svensson stoppade Ecuadors Fernando Guerrero oschyst. Domaren blåste frispark.

– Jag gick fram till spelaren och frågade vad han höll på med eftersom han kastade sig och skrek. Det var en obstruktion, men så farlig var den inte. Jag hann inte mer än att böja mig över honom förrän sparken kom, berättar Anders.

Var träffade den?

– Här, säger Svensson och pekar på ljumsken.

Var sparken hård?

– Tillräckligt. Den träffade rätt bra. Vilken idiot.

Gör det ont?

– Då hade jag adrenalin och kände inte så mycket. Nu svider det lite, men det är bara att bita ihop. Men det var en idiotgrej, jag blev chockad.

”Overkligt”

Peruanske Fifa-domaren Manuel Garay visade rött kort till både Fernando Guerrero och Anders Svensson. Svensson trodde inte sina ögon och vägrade först att lämna planen.

– Helt overkligt. En varning kunde jag accepterat eftersom jag var framme och provocerade eller vad man nu ska kalla det. Men jag trodde domaren skämtade när jag förstod att jag skulle ut, säger Anders Svensson som är mycket kritisk till domarens insats.

– En Fifa-domare som inte kan prata engelska. Han var en stor pajas matchen igenom. När Samuel (Holmén) gick med dobbarna före blev han avblåst för farligt spel. Men när (Daniel) Mobaeck fick ett par dobbar på knäet så han fick ha bandage under hela pausvilan blev det ingenting. Men domaren fattade ju ingenting, det var meningslöst att försöka prata med honom.

Egypten-möte i fara

Eftersom utvisningen är att betrakta som grov (rött kort direkt) riskerar Anders Svensson avstängning från kommande landskamper; i första hand Egypten i februari men i värsta fall också EM-kvalen mot Nordirland och Danmark i mars/april.

Beslut om eventuell avstängning avgörs efter att Fifa:s disiciplinkommitté studerat händelsen.

– Vi får hoppas att det finns vettiga människor som kollar igenom situationen. Det var horribelt att jag fick rött kort, jag kan inte tänka mig att jag blir avstängd, säger Anders Svensson.

Senast mot Bajen

Utvisningen var Anders Svenssons första någonsin i landslaget.

– Senast jag blev utvisad var nog 2000, hemma mot Hammarby i allsvenskan, säger Elfsborg-mittfältaren.

Matchen slutade 1–1 efter mål av Daniel Nannskog. Ecuador kvitterade tio minuter från slutet. Anders Svensson var nära att ge Sverige ledningen i första halvleken men båda hans två frisparkar gick tätt över.

– Jag får skylla på den tunna luften, säger Anders Svensson.

guiden

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM