Bergvall siktar på tre år med Malmö

FOTBOLL

Agne Bergvall har precis påbörjat sitt arbete som fystränare i Malmö FF, men redan nu kan Sportbladet avslöja att han hoppas på en förlängning av uppdraget.

– Det är en treårscykel på sådant här, säger han.

Foto: Agne Bergvall

Han har haft enorma framgångar med Carolina Klüft och det är så de flesta känner Agne Bergvall, som tränare för den svenska världsstjärnan.

Att han nu blir fystränare i Malmö FF innebär dock inte att han ger sig in på oprövad mark. Han har jobbat som fystränare inom en mängd olika sporter, som handboll till exempel.

”Utgår från individen”

– Det handlar bara om att anpassa träningen till fotboll. Vi utgår ändå från individens behov. Det är ju en djävulsk skillnad på vad en innermittfältare behöver och vad en målvakt behöver, till exempel, säger Bergvall.

Att jämföra tiokamparen Klüfts träning och den som Daniel Andersson och kompani ska genomgå låter sig inte göras, men det är en tuff försäsong som väntar de himmelsblå. Förra säsongen sägs lagets fysträning ha varit undermålig.

– Mina tankar kring fysträningen slog inte väl ut. Vi måste utforma den mer individuellt för att det skall fungera, har tränaren Sören Åkeby sagt till Sydsvenskan.

Tar tid att få effekt

Nu måste Agne Bergvall få ordning på bitarna om Malmö FF ska orka utmana om SM-guldet igen, men det kommer att dröja innan hans jobb är slutfört.

– Det är en treårscykel på sådant här. Man får inte full effekt på en gång. Går man ut för hårt så finns risken att det man drar på sig skador, säger Bergvall.

Hittills är han bara överens med Malmö FF om ett års samarbete, men han vill gärna att man fullföljer det man nu påbörjat och fortsätter jobba ihop i åtminstone två år till.

– Först måste man ju se till att man kommer överens och kan jobba tillsammans, men förhoppningsvis är de så pass intresserade och tycker att det känns så bra att vi kan göra det här längre, säger han och lägger till:

– Det måste givetvis bli bra resultat.

Daniel Sjöberg

ARTIKELN HANDLAR OM