Succén från bakgården

FOTBOLL

Lilleputten Manisaspor på väg att snuva Istanbul på guldet - för första gången

Foto: Den turkiska ligan har dominerats av lag från Istanbul. I år har dock Vestal från den lilla staden Manisa gjort succé och leder serien. OBS! Bilden är ett montage. OBS!

Vinst i går igen och stabil serieledning. Turkiska Vestel Manisaspor är den stora höstskrällen i Europas ligor.

Ska giganterna i Istanbul för första gången på 20 år övertrumfas av en landsortsklubb?

Färske Nobelpristagaren i litteratur Orhan Pamuk är en mästare på turkiska dramer. Men trots att han är uppvuxen i närheten av Galatasarays arena i Istanbul har han hittills undvikit ämnet fotbollsdramatik.

Kanske borde han överväga saken. Serieupptakten av uppstickaren Vestel från Manisa i sydväst är den största provokationen på evigheter mot de tre Istanbulgiganterna Galatasaray, Fenerbahce och Besiktas.

SEDAN ”SÜPER LIG STARTADES 1958/59 har endast Istanbulklubbar tagit hem titeln. De tre stora har under alla år bara seriöst utmanats av Trabzonspor, som senast vann ligan 1984. Landsorten har exporterat spelare till kolossen vid Bosporen. Närmare guldglans än så har övriga landet inte kommit. I inget större fotbollsland har en stad dominerat så.

Men efter Vestel Manisaspors stabila inledning börjar det viskas om att dominansen kan brytas. Äntligen, säger i så fall övriga Turkiet. En serieseger för Vestel skulle vara en fotbollens mikrovariant av de interna turkiska kollisioner som Pamuk skriver så mästerligt om.

- Vi har lärt oss konsten att vinna. Du kan inte alltid spela bra, men du måste alltid kunna vinna, sa Vestels tränare Ersun Yanal efter en av de första segrarna i höstas.

Yanal kunde utan att skämmas ha sagt: "Jag har lärt Vestel konsten att vinna".

FÖR DET ÄR EXAKT SÅ det gått till när fjolårsnykomlingen Vestel plötsligt blivit ett stabilt lag som slagit Besiktas, kryssat mot Galatasaray och förnedrat Fredrik Risps hårdsatsande Genclerbirligi på bortaplan i Ankara (0-5).

Med Yanal - häromåret kickad som landslagstränare - har de rödklädda fått en coach som kan balansera ungt och gammalt (som förre landslagsmålvakten Tuncay), med inhemskt och utländskt (som tre goda tjecker och långe brassen Rafael).

Den finansiella backningen hade man sedan 2001 från miljardexporterande vitvarugiganten Vestel. Nu kunde man gå till aktion. Och vilken action det har blivit.

I en match blev det rent av för mycket av dramatik. Hemma mot Galatasaray hade gästerna just reducerat Vestels 2-0-ledning då Vestels tjeck Michal Meduna drabbades av en hjärtattack och i 40 graders värme sjönk ihop på mittplanen.

De närvarande tänkte på Kameruns Marc-Vivien Foe då Meduna hämtades med ambulans. De senaste rapporterna säger att tjecken trots allt kommer tillbaka till fotbollen. Den nyheten kompenserar givetvis att "Gala" på stopptid kvitterade på lilla 19 Mayis-stadion.

Manisa har visserligen 250 000 invånare och nationellt rykte som vin- och festivalstad. Men faktumet att hemmaarenans kapacitet, 6000, hittills räckt mer än väl skvallrar om att vi talar om en fotbollens bakgård.

OM VESTEL PÅ ALLVAR ska kunna utmana de stora bör man kanske bli ett alternativ för den närbelägna (30 km) och på toppfotboll svältfödda Izmir - miljonstaden vid Medelhavet har sedan länge sina bästa lag i mitten av andra divisionen.

Men viktigast: man måste behålla Yanal.

Storklubbarna rycker i supertränaren. I ett fall, Fenerbahce, med sådan iver att Manisaspors ordförande Cubukcu upprört dementerade i media och viftade med Yanals långtidskontrakt.

Cubukcu fortsatte engagerat:

- Vi hade ett åtta timmars möte innan säsongen där klubben drog sin vision för Yanal. Vi gav beskedet att inom fem år ska Vestel vara en toppklubb i Turkiet. Och att han ska ta oss dit.

Som det ser ut just nu håller Cubukcus femårsplan på att bli en ettårsdito.

Ska Superligan efter 48 år få en femte segrare?

ALLA TURKISKA MÄSTARNA GENOM TIDERNA

Här är flerhöstskrällar UTE i Europa: