Bank: Korkat att inte tänka på koefficienten

FOTBOLL

Plan för hösten: En vinst mot Nordirland på onsdags, och så blir resten av kvalet rena

rama sällskapsresan?

Glöm det.

Man måste tänka på koefficienten.

Det blev en väldigt njutbar dag i går. Jag tog mig en promenad över gränsen till Schweiz, flanerade längs med Rhen och andades friskluft som en sanatoriepatient i en svartvit film.

Sen flög jag hem, sjönk ner framför Colombia–Brasilien i en väldigt försiktig fotbollsmatch – och började tänka på EM.

En hel del möjligheter

Sverige håller ju på att slå rekord den här gången. Om det blir vinst på Råsunda på onsdag så är landslaget slutspelsklart tidigare än någonsin förut, och det innebär förstås en del möjligheter.

Min första tanke: Vad fint, då kan Lars Lagerbäck ägna två kvalitetsmatcher åt att testa marginalspelare i tävlingsmatcher som ändå inte betyder något speciellt för Sverige. In med Sebastian Larsson, Matías Concha, Alex Farnerud och de andra. Låt dem få chansen, ta chansen, göra bort sig eller spela in sig.

Min andra tanke: Det finns inga betydelselösa matcher i kvalen längre.

Tanke tre är att EM börjar redan samma dag som Sverige går dit, och att det är Lars Lagerbäcks jobb att balansera de två olika kraven mot varandra. Självklart ska han ta chansen att ta tempen på fler spelare än de fjorton-femton som är självskrivna för speltid i EM. Det är så han kan hitta alternativen som lyfter laget en nivå till; en offensiv ytterback, fler alternativ på mittfältet, någon liten

joker att kasta in.

Men det vore idioti att bara göra så.

Det vore korkat inte tänka på koefficienten.

Sverige ligger alltså just i detta nu i andra seedningsgrupp inför lottningen. Det är en bra grupp. Sverige vill vara kvar där.

Tillräckligt stor för att bry sig

Jag är ingen matematiker (varje gång jag hör ordet koefficient så ber jag att få den med varm mjölk och utan socker), men jag gör så gott jag kan och det räcker för att förstå att poängen kommer att räknas även i Sveriges sista två matcher i kvalet. Om

Lagerbäck slarvar bort dem ökar risken för att han får coacha sitt lag i en stentuff grupp i sommar.

Som det ser ut nu så handlar det om ett val mellan att få Kroatien/Holland/England/Italien i gruppen eller att få Italien/Rumänien/Tjeckien/Polen.

Stor skillnad?

Nä.

Tillräckligt stor för att bry sig om?

Naturligtvis.

Det ä r skillnad på att möta skräckmotståndaren Kroatien (som i och för sig ersatt Zlatko Kranjcar med Slaven Bilic sen senast de slog Sverige) och att möta mästerskapssvaga Polen, för att ta ett exempel.

Skicka ner Richt i en källare

Lars Lagerbäck själv brukar upprepa det lite då och då – oftast när någon avslöjat hans startelva – det här med att varje liten promille räknas i förberedelserna. Om landslagsledningen kan göra minsta lilla för att förbättra sina chanser till ett bra resultat så gör de det.

Om allt går som det ska på onsdag (och det gör det) så borde hans första åtgärd vara att skicka ner Lasse Richt och en räknesticka i en mörk, låst källare.

EM-slutspelet börjar inte förrän i juni, men som man bäddar får man lotta. Och det vore dumt att inte bädda riktigt fint den här gången.

ARTIKELN HANDLAR OM