Fiaskosäsongen kan kosta Öis 15 miljoner

FOTBOLL

Nedflyttning kan förstöra Örgrytes ekonomi – igen

Elitlicensen klarad – men Superettan är ändå farligt nära för Örgryte. En sportslig degradering innebär ett nytt ekonomiskt stålbad.

Foto: Örgryte riskera att trilla ur allsvenskan – något som kan stå klubben dyrt. Då räcker inte ens pengarna från försäljningen av Ailton Almeida.

– Det kostar 13–15 miljoner att ta sig tillbaka till allsvenskan, säger klubb-direktören Stefan Herre Eriksson.

Örgryte, på kvalplats, har sju poäng till säker mark i den allsvenska tabellen. I kväll väntar svårast tänkbara motstånd i serietvåan AIK på hemmaplan.

Försiktigt optimistisk

Förlust där, och det främsta målet blir att klara kvalplatsen. Men klubbdirektören Stefan Herre Eriksson är försiktigt optimistisk.

– Vi har inte ett lika bra lag som klubbarna i toppen – samtidigt är vi tillräckligt bra för att slå vem som helst. I år har vi varit som bäst mot lag som är bättre än oss, säger han.

Men klubben har redan börjat förbereda sig för det värsta.

– Vi har börjat prata om kalkyler och budgetar. Man måste vara förberedd, säger Stefan Herre Eriksson.

Sköna Ailton-pengar i höst

Fotbollförbundet förnyade i somras klubbens elitlicens, vilket är en viss lättnad.

– Det hade inte varit lätt att åka ned med så mycket skulder som vi hade. Det som hände i somras var bra, vi har gjort rätt för oss. Vi är friska ekonomiskt om vi skulle tvingas börja om i Superettan. Öis får också in sköna pengar vid försäljningen av Ailton i höst, vilket kan underlätta ett eventuellt återtåg.

– Det är naturligtvis en prioriteringsfråga, det är inte bara att rulla in pengarna. Men visst har vi möjligheter, säger Stefan Herre Eriksson.

Bottenstriden

De har Öis kvar att möta

Erik Gustafsson

ARTIKELN HANDLAR OM