Världsstjärnan låg bakom HIF:s fem mål

FOTBOLL

Henke: ”Klart det var bra i dag”

Foto: Bäst i allsvenskan Henke la två mål, gjorde två assist och sköt skottet som gjorde att Andreas Dahl kunde pricka in returen.

HELSINGBORG. Allsvenskan rankas i botten bland Europas fotbollsligor men den har i alla fall en artist av allra högsta Europaklass.

Henke Larsson visade upp hela registret och hade del i alla Helsingborgs fem mål när laget utklassade Kalmar.

Betyget kan inte bli annat än fem plus.

– Det är alltid roligt att spela fotboll och göra det inför mycket folk är extra kul, säger Henke.

Henke gjorde 3–0 och 5–0, spelade fram till 1–0 och 4–0 och låg också bakom 2–0. Returen på Henkes skott gav Andreas Dahl möjligheten att prickskjuta 2–0.

Matchens delikatess var passningen till 4–0-målet.

Henke slog en crosspassning vid mittlinjen på höger sida på egen planhalva drygt 50 meter bort till Razak Omotoyossi. Han tajmade sitt upphopp bättre än Kalmarmålvakten Petter Wastå och nickade bollen i mål.

”Razak gör det snyggt”

– Jag fick bollen av Ollie (Karekezi) och vet om att han ska vara där diagonalt men han gör det snyggt, säger Henke om sin lagkompis Razak.

Passningen var ganska snygg den också – eller...

– Den var OK. Är det inga löpningar så är det svårt att slå passningar. Det måste vara rörelse runt bollhållaren. I dag hade vi det, säger Henke.

Helsingborg som under säsongen varvat bra halvlekar med riktigt usla såg i går ut som ett lag för toppen av allsvenskan.

Var det här bästa matchen för säsongen?

– Nja. Vi spelade bra mot Halmstad borta i första matchen också men det handlar vad du kan få in i motståndarnas mål. Vi fick in fyra i första. Så det måste man säga, säger Henke.

Tio avslut – fem mål

Inte bara spelet utan även effektiviteten hos Helsingborg var slående. Laget hade totalt tio avslut på mål – fem gick in. I första gjorde laget fyra mål på åtta avslut.

Jämför det med Kalmar som ändå hade sex avslut på mål.

Helsingborg har gjort 8–0 på två matcher – har ni hamnat i en positiv trend?

– Klart att det var bra i dag men som jag sa sist. Vi får ta en match i taget – sedan får vi se när säsongen är färdig var vi slutar.

Helsingborg har nu gjort flest mål i allsvenskan (32) och är bara sex poäng efter ledande Elfsborg som man möter på lördag i Borås.

Dina tankar inför den matchen?

– Har inte tänkt så långt. Vi hade en tung resa och en tung bortamatch i veckan. Men Elfsborg är ett av allsvenskans bästa lag och vi möter dom på deras konstgräs.

Vad tycker du om konstgräs?

– Vad ska man säga om konstgräs? Det är bättre än tidigare men det är inte gräs.

Lasse Wahlund ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM