SVT blåsta på fotbollsfesten

Publicerad:
Uppdaterad:

TV 4 och Canal Digital vann matchen om EM-rättigheterna

TV4 och Canal Digital sänder fotbolls-EM 2008.

Det innebär att ett antal matcher bara kommer att kunna ses av tittare som har tillgång till Canal Digitalas utbud via parabol.

Sveriges eventuella matcher, öppningsmatchen, alla fyra kvartsfinaler, båda semifinalerna och finalen kommer att visas i TV4.

Att SVT inte kommer att sända beror på att man inte har råd.

När förhandlingarna började fanns ett samnordiskt bud där SVT och TV4 var med, tillsamman med NRK och TV2 Norge samt danska DR och TV2 Danmark.

Det budet föll av två anledningar.

Säljaren Sportfive ville inte ha ett samnordiskt bud.

Budet kunde ändå ha gått igenom, men SVT:s la alldeles för lite pengar.

Ett konkurrerande bud från Viasat och Canal+ föll bort därför att det inte uppfyllde kravet på att alla hushåll skulle kunna se exempelvis finalen. Ekonomiskt låg dock det det budet, enligt ryktet, betydligt över det andra budet.

Förhandlingsutvecklingen lämnde TV4 ensamma. Men för att klara hem EM-sändningarna krävdes en ekonomisk parterner.

Det blev tv-satellitdistributören Canal Digital.

Visar minst 19 matcher

Men för att gå in i avtalet har Canal Digital ställt ett antal krav.

Det viktigaste är att ett antal EM-matcher exklusivt ska sändas på deras plattform.

För tittarna innebär det att man måste ha ett parabolabonnemang på Canal Digital eller vara ansluten till något av företagets kabelnät.

TV4 kommer att sända minst 19 av de 31 matcherna, däribland Sveriges alla matcher, samt allt matcher från kvartsfinalerna och framåt.

– Det är strategiskt viktigt att vi nu säkrat att majoriteten av matcherna från fotbolls-EM 2008 kommer att kunna ses av samtliga svenska tittare. Det är genom ett historiskt samarbete med våra nordiska kollegor som avtalet har kommit till stånd, ett samarbete vi hoppas ska kunna utökas framöver. Avtalet visar också att tittarna kan lita på TV4:s löfte att visa fotboll i yppersta världsklass, säger TV4:s vd Jan Scherman i ett prsssmeddelande.

”Vi är mycket glada”

Canal Digital kommer också att använda EM för att i stor skala lansera sina sändningar i HDTV, där alltså samtliga matcher kommer visas.

– Vi är mycket glada att vi tillsammans med TV4 lyckats säkra rättigheterna till Fotbolls-EM 2008. Det är ett tv-evenemang som ses av miljontals tittare och det stärker vårt samarbete med TV4. Att vi dessutom kommer att kunna visa samtliga matcher i HD är vi extra glada för eftersom det utökar vårt försprång på HDTV-marknaden i Sverige, säger Patrik Hofbauer, vd Canal Digital Sverige.

SVT är därmed utan fotboll fram till VM 2010.

För Canal Digital är det andra gången man räddar ett stort mästerskap.

VM i Japan och Korea 2002 kunde sändas först sedan företaget gått in med de pengar som då SVT och TV4 saknade.

EM inleds 7 juni 2008.

Sverige är på god väg mot mästerskapet efter fyra raka kvalsegrar under hösten.

Läs också:

Frank Östergren, Johan D Lundin (johan.lundin@aftonbladet.se)

Publicerad: