”England är tio år efter”

FOTBOLL

Ferdinand vill leda England – och spela som Tyskland

Foto: AFP
Siktar högt. Rio Ferdinand vill bli manager för England när han är klar med sina tränarutbildningar.

Fotbollsnationen England tog sig inte vidare från gruppspelet i VM.

Nu kritiserar Rio Ferdinand, 35, fotbollförbundet för att inte satsa på unga förbundskaptener – och siktar själv på att bli en.

– Min dröm är att leda England, säger han i en intervju med Daily Mail.

Den förre Manchester United-försvararen Rio Ferdinand, 35, siktar högt. Han skrev på ett ettårskontrakt med Queens Park Rangers i år men är redan nu i full färd med att förbereda sig för vad som händer när spelarkarrären väl är avslutad.

Vill ta över England – och spela som Tyskland

När Ferdinand har slutfört sina tränarutbildningar har han storslagna planer.

– Alla har drömmar att spela för England. Min dröm är att leda England, säger han i en lång intervju med Daily Mail.

England kom sist i sin grupp i VM och fick se på när Uruguay och Costa Rica tog sig vidare till åttondelsfinaler. Tyskland gick som bekant hela vägen till VM-guldet och Ferdinand hoppas att det engelska fotbollförbundet har lärt sig något av det.

– Jag tittade på matcher i VM och jag såg inga likheter alls med Tyskland. Vi kan se gnistor från Sturridge, Welbeck och Rooney, men alla spelar individuellt. De kommer inte att komma upp i sin fulla potential om det inte finns struktur och filosofi för det, säger han.

”England är tio år efter”

Men det är inte bara det tyska spelsättet som Ferdinand vill anamma. Han hoppas även att förbundet i framtiden ska satsa på unga förbundskaptener – precis som Tyskland.

– Löw och Klinsmann var unga gubbar när de först började i Tyskland. Och titta på Van Basten, Mourinho, Guardiola och Luis Enrique – de är inte gamla men de har fortfarande fått en chans, säger han.

– Det är annorlunda i England. Vi är tio år efter när det gäller vissa saker. Vi måste göra vad som är bäst för engelsk fotboll. Det krävs radikala förändringar.

ARTIKELN HANDLAR OM