AVSLÖJAR: Nära att lämna IFK Göteborg

avMarkus Wulcan

Källor till Sportbladet: Robin Söder till Esbjerg

Foto: Robin Söder.

GÖTEBORG. Robin Söder, 23, är på väg att lämna IFK Göteborg.

Sportbladet kan avslöja att anfallaren är nära en övergång till Esbjerg.

Robin Söder slog igenom med dunder och brak 2008.

Som 17-åring fick han under sommaren chansen och gjorde fem mål i allsvenskan och två i kvalet till Champions League. Den dåvarande jättetalangen följdes av i stort sett alla de stora europeiska klubbarna och det viskades om en prislapp på uppemot 50 miljoner kronor.

Skulle ersätta Hysén

Men den allvarliga knäskadan i U21-EM på hemmaplan 2009 blev ödesdiger och hämmade hans utveckling ordentligt. Det var först i fjol som Robin Söder var tillbaka på allvar och han gjorde nio mål i allsvenskan. I Tobias Hyséns frånvaro var det i år tanken att Söder skulle ta över som skyttekung. Även om 23-åringen har varit helt okej i själva spelet har det bara blivit två mål på 19 matcher.

Samtidigt har klubben i sommar värvat in offensiva spelare som Sören Rieks, Kenneth Zohore och Diego Calvo. Därmed har Robin Söders chanser att få speltid minskat samtidigt som andra intressenter har hört av sig.

Den danska klubben Esbjerg är mycket angelägen om att knyta till sig Robin Söder, enligt Sportbladets källor. Esbjergs sportchef Niels Erik Söndergaard har i dagarna besökt Kamratgården för att ro affären i land.

Fått ledigt från träning

Robin Söder deltog inte på Blåvitts träning under torsdagsförmiddagen utan hade fått ledigt. Om övergången blir av väntas prislappen landa på maximalt ett par miljoner kronor. Esbjerg tog sig till sextondelsfinal i Europa League i fjol och blev där besegrade av Fiorentina.

Sportbladet har sökt Robin Söder, hans rådgivare advokat Carl Fhager och Blåvitts sportchef Mats Gren för en kommentar.

När vi försöker kontakta Esbjergs sportchef Niels Erik Söndergaard går en svensk röstbrevlåda in.

ARTIKELN HANDLAR OM