Sverige nobbas som EM-arrangör 2020

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 14

FOTBOLL

EM-annonseringen för 2020 blev en mardröm för Friends Arena.

Sverige nobbas som mästerskapsarrangör – till förmån för exempelvis Köpenhamn och Budapest.

EM-finalen och semifinalerna spelas på Wembley i London.

Fotbolls-EM går in i en ny skepnad 2020. Medan mästerskapet tidigare arrangerats i ett eller två länder är turneringen spridd över hela Europa om sex år.

Sverige var genom Friends Arena ett av 19 länder som var aktuella till att få dela på värdskapet. Och inför annonseringen i Nyon under fredagen var projektledaren Göran Havik positiv.

– 19 kandidater ska bli 13. Det ska mycket till om vi inte är en av dem, sa han till Sportbladet.

Men beskedet blev negativt.

Sverige får inte arrangera EM 2020. I stället valdes städer som Köpenhamn, Budapest och Glasgow före det svenska konceptet med Friends Arena som spelplats.

Tolv arenor arrangerar tre gruppspelsmatcher och antingen en åttondelsfinal eller en kvartsfinal. Köpenhamn, Bukarest, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Budapest, Bryssel och Glasgow tar hand om åttondelsfinalerna.

Finalen i London

För att ha möjlighet till ett kvartsfinalpaket krävdes en publikkapacitet på 60 000 åskådare – och värdskapen tilldelades München, Baku, St. Petersburg och Rom. Därefter avgörs semifinalerna och EM-finalen på Wembley Stadium i London.

– Det är ett historiskt ögonblick att kunna ge chansen till länder som annars inte hade haft möjlighet att få arrangera EM 2020, sa Uefa-presidenten Michel Platini när värdstäderna annonserades.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.