Red Bulls imperium

FOTBOLL

”Målet är att sätta varumärket på världskartan”

1 av 2

Att ta sig till Champions League är bara ett litet steg.

Red Bull Salzburg och systerklubbarna i Leipzig och New York har betydligt större planer än så.

– Målet är att sätta Red Bull på världskartan genom fotbollen, säger den förre målvakten Eddie Gustafsson till Sportbladet.

Red Bull Salzburg har kört över allt och alla i ligan så här långt. Sex matcher har gett sex vinster och en målskillnad på 29–1.

Allt enligt plan, med andra ord, i fjol vann Salzburg ligan med 18 poängs marginal.

Läget är mer bekymmersamt i Champions League-kvalet inför returen i Malmö. Men det första mötet gav trots allt en seger, 2–1, och förväntningarna är stora i vanlig ordning. Det berättar Eddie Gustafsson som spelade för klubben fram till i våras då han avslutade karriären.

– Ja, vi ska till Champions League varje år. Det och att Red Bull Leipzig ska upp i Bundesliga är prio just nu.

Red Bull Leipzig är det Österrike-baserade energidrycksföretagets projekt i Tyskland. Men den största satsningen äger än så länge rum på hemmaplan.

– Red Bull tog över Salzburg för nio år sedan och jag har varit här i sex. Det är verkligen en helhet med spelidé, utbildning och akademi. Det satsar mycket pengar på det, säger Gustafsson.

”Flyger hit och dit”

Hur mycket resurser finns det?

– Ja, det är en bra fråga, haha. Det är nog…ganska mycket. Men vi satsar väldigt mycket på unga spelare, precis som Red Bull Leipzig gör.

Förutom att New York Red Bulls satsar på att dominera den amerikanska fotbollen, finns en akademi i Brasilien där företaget också vill expandera. Det har även förekommit rykten om en storsatsning i England.

– Det är ett globalt projekt, konstaterar Eddie och tar upp ett talande exempel.

– Vår sportchef Ralf Rangnick flyger hit och dit hela tiden. Jag satt och kollade på tv när Leipzig gick upp i andra Bundesliga i våras, då satt Ralf på läktaren. Sen hade vi bortamatch på kvällen – då var han förstås på vår match också.

Snabbt privatjet?

– Ja. precis.

Snabbt ska det gå även på planen. En del av strategin är att samtliga Red Bull-lag ska spela med högt tempo och aggressiv press.

– Vi har en ny tränare (Adi Hütter har ersatt Roger Schmidt) för säsongen men det ligger i klubben. Det är full fart som gäller, säger Gustafsson.

ARTIKELN HANDLAR OM