Mittbacken hjälte – som målvaktsgigant

Foto: SKY SPORTS 5
FOTBOLL

Mittbacken Cosmin Moti spelade sju säsonger i Dinamo Bukarest.

Nu krossade han värsta rivalen Steauas Champions League-drömmar – som målvakt.

– En läktare på vår nya arena kommer namnges efter honom, säger klubbens ägare Cyril Domuschiev.

Det var galna scener i Bulgarien.

Steaua Bukarest vann det första playoffmötet med Ludogorets med 1–0 i Rumänien och såg ut att ha säkrat Champions League-platsen – tills returen gick in på stopptid. Bulgarerna skickade upp hela laget i straffområdet och Wanderson utjämnade.

Målvakten visades ut

Förlängning väntade och dramatiken fortsatte. I 119:e minuten var Steauas Fernando Varela på väg igenom, men drogs ner av målvakten Vladislav Stoyanov. Ludogorets hade gjort alla sina byten och försvararen Cosmin Moti fick dra på sig handskarna.

Den efterföljande frisparken gick en bit över ribban och det hela gick till straffar. Vem som slog den första? Moti. Säkert i mål.

Sedan blev han blev han osannolik hjälte mellan stolparna.

Fångade straffen i famnen

Moti räddade en boll och ställningen var 4–4 efter de ordinarie straffomgångarna. I utslagsrundan tryckte Fabio Espinho in sin för Ludogorets – och den inhoppande keepern chansade efter det rätt.

Han fångade Cornel Rapas straff i famnen och tog med det de bulgariska mästarna till Champions Leagues gruppspel för första gången någonsin.

Klubbens Cyril Domuschiev ägare var till sig av glädje. Han utlovade en stor belöning till Cosmin Moti.

– Jag var lite orolig när Vlado visades ut, men blev snabbt optimistisk igen och jag visste att Moti skulle utföra mirakel. En läktare på vår nya arena kommer namnges efter honom, säger Domuschiev till gol.bg.

29-åringen kom till klubben för två säsonger sedan. Innan dess hade han varit mångårig fältherre i Dinamo Bukarest. Steauas största rivaler.

ARTIKELN HANDLAR OM