Titta Linköping, ni är lika bra som KFF

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Publiksiffran mot Umeå bättre än många allsvenska lag

Foto: Björn Tilly

Förlust mot Umeå, men Linköpings FC var ändå en vinnare på onsdagskvällen. Publiksiffran på 9 413 är i nivå med det bästa herrallsvenskans serieledare Kalmar FF kan visa upp i år.

– Det är jätteintressant, säger Linköpings klubbdirektör Anders Mäki till sportbladet.se.

Ljungskile, GIF Sundsvall, och Gefle. Där har ni tre herrallsvenska klubbar vars bästa publiksiffror i år inte slår den siffra som Linköping kunde räkna in i kvällens seriefinal mot Umeå IK. Förutom derbyt mot IFK Göteborg har inte heller GAIS lyckats locka fler åskådare den gångna säsongen. Mest anmärkningsvärt är kanske ändå att Kalmar FF, som leder herrallsvenskan och som har gjort överlägset flest mål i serien, har som bäst haft 9 689 besökare i år. I senaste matchen mot GIF Sundsvall kom 4 383 till Fredriksskans.

– Det är ju jätteintressant och vi vill ju också lyfta fram det här för det visar att det finns någon inom damfotbollen som ligger och gror. Men det krävs sportsliga framgångar och profiler som i kvällens match, säger Anders Mäki.

Slog Umeås rekord

De 9 413 som kom till Folkungavallen på onsdagskvällen var med om att skriva historia eftersom de därmed slog publikrekordet i damallsvenskan.

– Jag hörde det, att det var något på 8 000 tidigare (8 907, Umeå-Djurgården 2004) och det är jättekul att det var så många som ville komma, säger Mäki.

Jämförelsen med herrallsvenskan haltar dock en del. Dels har Folkungavallen och Fredriksskans en ungefär jämförbar kapacitet vilket gör det svårt för KFF att locka mycket mer än de gjorde mot MFF den 21 juli i år, dels har klubben ett mer än dubbelt så högt snitt som Linköping. En gång är ingen gång.

– Det handlar om att se till att det finns konkurrens. Det går inte att skapa ett intresse när ett lag är helt överlägset. Nu är vi där och fler lag vill framåt. AIK är med, Göteborg satsar, Malmö och Djurgården finns med sedan tidigare.

Guldhoppet lever

Publiklycka för Linköping alltså, men Anders Mäki var självklart ändå mest besviken efter kvällens match. Förlusten med 4–1 sved, men hoppet om guld lever.

– Vi är ju inte borta på något sätt. Vi leder fortfarande serien och båda lagen har svåra matcher kvar så nerven kommer att finnas kvar, säger han.

Något som kanske kan fortsätta att locka storpublik till Folkungavallen.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.