Fotboll

Kalmars jätteskräll

Av: 

Elisabet Wahl

FOTBOLL

Vann bortamatchen mot Feyenoord

Disciplinerat försvarsspel kan vara nyckeln till framgång.

Fråga bara Kalmar.

Efter att ha styrt undan det holländska spelet och sedan slagit in matchens enda mål har de nu ett drömläge inför returen mot Feyenoord.

Feyenoord på bortaplan. Det låter som en mardrömsuppgift för ett svenskt lag om man ser på det skrala facit som hittills visats upp ute i Europa.

Men när slutsignalen gick på De Kuip var det Kalmarspelarna som jublade och holländarna som hängde med huvudet.

Anledningen var så klart Viktor Elms frisparksnick i mål. Ett mål som blev matchens enda.

Dubbelhörna direkt

Kanske hade man kunnat ana vad som komma skulle redan i den första matchminuten. Kalmarspelarna visade noll och ingen respekt och skapade direkt en dubbelhörna. Visserligen resultatlös men långt ifrån den försiktiga öppning som ett gästande lag kan tänkas vilja prestera på bortaplan mot ett lag som Feyenoord.

Sedan tog Feyenoord över matchen och bollinnehavet allt mer. Men de som trodde att Kalmar skulle falla ihop som så många andra svenska lag gjort mot internationellt motstånd trodde fel.

Istället höll man ihop laget och försvaret på ett disciplinerat sätt som gjorde att Feyenoords avslut antingen kom för långt utifrån eller aldrig riktigt blev av.

– Vi spelade väldigt bra försvarsspel och det är inte ofta en match går helt enligt planen, men i kväll gjorde den det, sa Kalmartränaren Nanne Bergstrand till TT efter matchen.

Skott i muren

Kalmar kunde faktiskt ha gått till pausvila i ledning. Med tio minuter kvar av den första halvleken fick de en frispark i mycket bra läge strax utanför straffområdet. Rasmus Elms skott tog i muren och studsen ställde holländarnas målvakt Timmer som var i helt fel hörn. Men bollen hade lite för mycket fart och smet retligt över ribban.

Även Patrik Ingelsten hade ett riktigt bra läge när men stoppades i sista stund av holländska försvarare.

Matchbilden såg ungefär likadan ut i början av den andra halvleken. Men i takt med att Kalmarchanserna blev vassare började Feyenoord-målvakten skrika frustrerat åt sina försvarare.

Retur 2 oktober

Så i 72:a minuten kom så matchens enda mål. Rasmus Elms frispark strax utanför straffområdet nickades – med bakhuvudet – in av brodern Viktor Elm. Kalmar hade även bud på fler mål.

– Jag och Rasmus fick ögonkontakt tidigt och de tittade mer på varandra och var lite oorganiserade. Jag stack tidigt och kom perfekt, sa Viktor Elm till TT om målet.

Bara minuten senare hade Patrik Ingelsten ännu ett friläge – fast precis som förra gången var det inom räckhåll för Timmel.

Returen spelas på Elfsborgs hemmaplan Borås Arena 2 oktober. Detta eftersom Fredriksskans inte klarar av de krav som ställs från Uefa.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!