Här fyras Viktor av

Nära att sluta – men mamma övertalade Viktor att fortsätta

Han var nära att sluta innan karriären ens hade startat.

Det som 18-åring med två tuffa knäskador bakom sig.

– Jag får tacka mamma för att hon sparkade mig i baken. Utan dom sparkarna hade jag inte varit här i dag, säger Kalmars guldhjälte Viktor Elm.

I dag får Viktor Elm med all rätt i princip alla guldrubriker – men livet har inte alltid varit så enkelt för den snart 23-årige mittfältaren.

Som 18-åring hade han redan gått igenom två tuffa knäoperationer (”först sydde de ihop menisken sedan plockade de bort den helt”) och sommaren 2004 stod han vid ett vägskäl. Han spelade i division 3-klubben Nybro IF och funderade som 19-åring på att varva ned – eller ge elitfotbollen en chans.

– Valet var inte alls lätt då. Jag hade då tjej och var inte så intresserad av att flytta hemifrån. Jag var på väg till Lindås i division fyra, men jag fick några sparkar i baken så jag valde till slut att gå till Falkenberg.

Vem sparkade mest?

– Mamma (Ulla Elm) hon tyckte att jag skulle ta chansen. Att jag hade ångrat mig resten av livet om jag valt att spela i fyran istället. Men även min rådgivare Tony Westring (förre detta Österspelare) stöttade mig mycket i det beslutet.

”För dåligt bud”

Westring och Ulla Elm fick igång Viktor – som plötsligt hade två klubbar att välja på. Östers IF och Falkenbergs FF.

– Öster gav mig ett för dåligt bud och jag skulle inte få träna med A-laget. Så det blev till slut Falkenberg där även min bror David redan spelade.

Viktor Elm gjorde direkt stor succé i Falkenberg och redan efter 2005 års säsong så köpte Kalmar FF honom för runt 700 000 kronor. Elm skrev på ett treårskontrakt med Kalmar FF – och fortsättningen kan ni där han den här hösten har blivit uttagen i VM-kvaltruppen två gånger. Och 1 december blir han proffs i Heerenveen.

Avskedsföreställning

I går var det till slut Viktor Elms avskedsföreställning på Fredriksskans och slutet kunde inte ha blivit bättre.

– Livet är konstigt och fotbollen är konstig. För fyra år sedan var jag på väg att varva ned och nu står jag här, har gjort fyra mål i min sista match på Fredriksskans. Inte ens i mina drömmar har jag kunnat få ihop det så här bra, säger han.

Till Viktors avskedsmatch hade ”Elmbyn” Broakulla hyrt in två bussar och de 75 platserna fylldes på en enda dag.

– Jag tror alla i byn under 75 år var här. De skulle egentligen varit ännu fler – men det fanns inga fler sittplatsbiljetter. Det är stort för mig och mina bröder att vår hemby uppskattar det vi gör.

”Årets mittfältare”?

Viktor firade segern med middag på restaurang Zorbas i Kalmar. Med sig hade han förstås mamma Ulla, och bröderna David och Rasmus.

– Det finns ingen mittfältare som är bättre i Sverige. Jag skulle bli mycket förvånad om han inte får priset som ”Årets Mittfältare” under Fotbollsgalan, säger storebror David.

Även Rasmus hyllar sin bror.

– Jag är stolt över honom, det är helt otroligt att han får göra ett sådant här avsked. Redan innan matchen hade jag sagt till honom att han skulle ta alla frisparkar eftersom det var han sista match på Fredriksskans. Jag ville verkligen att han skulle få göra mål, säger Rasmus Elm med ett stort leende.

Till sist. Du sa att du inte ville flytta för att du hade tjej då. Är ni fortfarande ihop?

– Nej, jag är singel. Skriv det.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN