Mittbackskris hos Elfsborg inför matchen mot Blåvitt

FOTBOLL

Holmén och Svensson avslutade i försvaret

Foto: Jon Jönsson tvingades gå av skadad.

Bara två poäng på två matcher – och nu har Elfsborg mittbackskris inför matchen mot IFK Göteborg.

Joackim Jörgensen är avstängd och Jon Jönsson fick en mystisk lårskada i 1–1-matchen mot Halmstad.

Tom Söderberg, Daniel Mobaeck och Martin Andersson var skadade sedan tidigare. Mot Halmstad försvann ytterligare två mittbackar för svenska mästarna. James Keene hade precis gett Elfsborg ledningen med 1–0 i 42:a minuten när Joackim Jörgensen rev omkull HBK:s Mikael Boman. Norrmannen blev frilägesutvisad och är avstängd när Elfsborg tar emot IFK Göteborg nästa måndag.

Halmstad fick straff i samma situation och Stefan Selakovic kvitterade från elvameterspunkten.

Knölar på låret

Med drygt 20 minuter kvar på Örjans Vall klev nästa mittback ut från den brunprickiga gräsmattan.

– Jag vet inte vad som hände, men det spände lite i vänsterbenet. När jag tittade ner på mitt lår var det två knölar som stack upp ovanför knät. Då sa de att jag måste byta, för de visste inte vad det var för något. Jag blev rätt chockad, säger Jon Jönsson.

Han kommer att magnetröntgas under måndagen.

– Jag vill alltid vara med och nu känns det extra viktigt när det är så många borta. Jag har haft en strulig försäsong och gjorde bara fyra hela träningar före premiären. Det vore jävligt tråkigt att missa någon match för det här.

Om Jönsson inte är tillbaka inom en vecka betyder det att fem mittbackar saknas i stormatchen mot Göteborg.

Tränaren Jörgen Lennartsson:

– Det är som det är. Det har gått lite troll i mittbackspositionen för oss.

Tom Söderberg gjorde sin första träning för fullt med laget i lördags efter meniskoperationen. Nyförvärvet från Häcken ska spela en halvlek med U21-laget mot Djurgården på tisdag.

– Efter det gör vi en ny bedömning, säger Lennartsson. Vi kommer att hantera hans rehabilitering med omdöme. Inte göra något korkat bara för att vi möter Blåvitt.

Holmén debuterade

Det dröjer ytterligare några veckor innan Daniel Mobaeck kan spela. Och Martin Andersson som har varit borta länge är inte i närheten av comeback.

Mot HBK avslutade Elfsborg matchen med ett mittbackspar bestående av 36-årige mittfältaren Anders Svensson och 20-årige allsvenske debutanten Sebastian Holmén. Han är yngre bror till landslagsspelaren Samuel Holmén.

– Jag är besviken över att vi inte lyckades straffa Elfsborg under 45 minuter med en man mer, säger Halmstads tränare Jens Gustafsson.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM