ELFSBORG SVENSKA MÄSTARE 2012

Av: Fredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Elfsborg lyckades aldrig vinna mot Åtvidaberg.

Men 1–1 räckte för att ta hem det allsvenska guldet 2012 då Malmö FF föll mot AIK.

Det är Boråslagets sjätte SM–guld genom tiderna.

– Vi har haft en jävligt bra känsla hela året, säger Elfsborgs Stefan Ishizaki till C More.

Med kvarten kvar blev det helt knäpptyst på Borås Arena när Viktor Prodell gjorde mål för Åtvidaberg. Den fullträffen spelade dock ingen roll, det var bara en paus i guldfirandet.

Elfsborg hade redan ordnat SM–guldet.

I första halvlek hade Stefan Ishizaki gett hemmalaget ledningen med 1–0 efter en halvtimme. Och när Malmö FF samtidigt inte lyckades besegra AIK, utan föll med 0–2, var guldet i hamn för Elfsborg.

– Det är jättekul att göra mycket mål, men det spelar ingen roll. Bara vi får stå här så skiter jag fan i vem det är som gör målen, säger Ishizaki till C More.

– Vi har haft bra gemenskap hela gruppen och en jävligt bra känsla hela året. Vi har vetat att vi skulle dra åt samma håll. Det är en fantastisk samling människor också. Det är många som står bakom det här guldet.

Det är klubbens sjätte genom tiderna. Senast laget vann var 2006.

– Jag mår väldigt bra, såklart. Jag vet inte vad det finns för svar förutom det, säger Jörgen Lennartsson till C More.

Avgjordes på några minuter

Borås Arena exploderade efter en halvtimme.

Anders Svensson spelade upp bollen på högerkanten till Johan Larsson som skickade in den framför mål. Där kom Ishizaki och styrde in 1–0 till Elfsborg i den 30:e minuten.

Tre minuter senare gjorde Mohamed Bangura 1–0 till AIK mot Malmö FF på Råsunda.

– Vi hade kontroll på det andra resultatet hela tiden. Hade Malmö vänt så skulle vi gjort ett mål till, men nu var det lugnt, säger Lennartsson.

Viktor Lundberg fastställde slutresultatet 2–0 till AIK efter en dryg timme.

Elfsborg starkast av fyra

Under första delen av säsongen 2012 kontrollerade Elfsborg topplaceringen i allsvenskan. Vid EM–uppehållet ledde Boråslaget med åtta poäng och många experter menade att serien var avgjord.

Elfsborg tappade under hösten och det blev ett race mellan fyra lag. AIK försvann först, sedan Häcken och i näst sista omgången gjorde Elfsborg ett guldryck när Malmö FF bara fick 1–1 hemma mot Örebro.

Malmö FF föll med 0–2 på Råsunda och Elfsborg vinner därmed allsvenskan med fem poängs marginal före Häcken, som besegrade Gif Sundsvall i sista omgången.

– Vi tycker om att vara överst och vi har varit överst i 23 av 30 omgångar. Så jag tycker vi är väldigt värdiga mästare, grabbarna har varit fantastiska hela året, säger Lennartsson.

– Vi har stått pall för alla förväntningar som vi byggde upp under våren. Och när det var lite neråt under hösten så har vi tagit det på ett bra sätt och kört vidare. Och det är det som kännetecknar en vinnare.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.