Rheborg: Jag ville fånga känslorna

Publicerad 2013-05-01

Johan Rheborg är van att stå i förgrunden i alla möjliga sammanhang.

När han skulle fånga damfotbollens verklighet med sin kamera valde han dock en annan utgångspunkt – den bakom kulisserna.

– Jag ville fånga känslorna, säger Rheborg.

Johan Rheborg är högaktuell med musikalen ”Rock of ages” och med tv-serien ”Solsidan”, men han är också aktuell med utställningen ”Fotboll är en konst”. Under fjolåret följde han tre lag i Damallsvenskan med sin kamera och nu visas resultatet.

– Jag är jättenöjd, säger Johan Rheborg.

Hoppas öka intresset

Det var dock nära att bilderna som kommer att visas på den kommande utställningen faktiskt aldrig togs.

– Jag brukar inte ta fotouppdrag, men kände att det skulle vara kul att fotografera damfotboll, de blir ju inte uppmärksammade särskilt ofta. Det var både läskigt och roligt, men jag gillar ju att prova nya grejor.

Bakom fotoprojektet står Elitfotboll Dam, (EFD), som hoppas att Rheborgs bilder ska öka intresset för damfotbollen.

– Vi vill visa upp en annan sida av damfotbollen än den som förmedlas genom matchbilder och samtidigt nå ut och locka till oss en publik som kanske inte ser damfotboll i vanliga fall, säger Linda Wijkström, generalsekreterare på EFD.

”Ville inte plåta matcherna”

Johan Rheborg har inte fotograferat matcherna och själva spelet, istället har han tagit bilder under uppvärmningar och i omklädningsrummen.

– Jag tänkte direkt att jag inte ville plåta matcherna, utan att det skulle vara kul att koncentrera sig på spelare och ansiktsuttryck. Försöka fånga känslorna.

Utställningen börjar 8 maj på Rica Hotels i Stockholm och fortsätter sedan till Göteborg, Malmö och Växjö, men Sportbladet kan redan nu ge en exklusiv förhandsvisning av Rheborgs bilder.