Mats Gren

Bekräftat: Mats Gren sparkas av IFK Göteborg

Av: 

Daniel Sörensen

Michael Wagner

FOTBOLL

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Efter den senaste tidens spekulationer bekräftar nu IFK Göteborg att sportchefen Mats Gren får lämna sitt jobb.

Beslutet tillkännagavs på en tidig presskonferens på Kamratgården. Jonas Olsson – tidigare akademichef i klubben – tar över rollen som sportchef.

– Vi väljer att avsluta samarbetet med Gren som sportchef. Mats i rollen som sportchef är ytterst ansvarig för resultaten som inte gått vår väg, säger klubbdirektören Max Markusson.

Turerna har varit många och rapporterna om krisen i IFK Göteborg likaså.

I måndags basunerade Göteborgs-Posten ut uppgifter om att huvudtränaren Poya Asbaghi, 33, skulle få sparken från klubben, men ryktena dementerades direkt av klubbledningen.

Under tisdagen ledde Asbaghi lagets träning som vanligt, och han riktade skarp kritik mot GP och deras uppgifter.

– Det blev en artikel efter matchen mot Trelleborg där man säger att jag ska avgå. Samma journalist hittar på uppgifter om att jag har fått sparken. Ska det gå så långt att man hittar på information för att förstärka sin tes?, sa han.

Sikte på framtiden

När det blev tydligt att tränaren blir kvar i klubben tog i stället ryktena om att det är sportchefen Mats Gren, 54, som får gå ny fart. Återigen var det GP som var först med uppgifterna.

Under tisdagen har dock klubbens ledning, med ordförande Mats Engström i spetsen, landat i ett annat beslut. GP erfar att Asbaghi får behålla sitt jobb som blåvit huvudtränare, i alla fall säsongen ut”, skriver tidningen.

Under onsdagsmorgonen bekräftades uppgifterna av IFK Göteborg. På en presskonferens på träningsanläggningen Kamratgården förkunnade klubben att Gren inte längre kommer att vara Blåvitts sportchef.

– Vi behöver ta sikte på framtiden och skapa de bästa förutsättningarna som går för att kunna uppnå de resultat som krävs för att stanna kvar i
allsvenskan nästa säsong. Vi måste därför agera på kort sikt, säger Max Markusson till den samlade pressen.

– Vi väljer att avsluta samarbetet med Gren som sportchef. Mats i rollen som sportchef är ytterst ansvarig för resultaten som inte gått vår väg, fortsätter han.

Hur reagerade Mats Gren på beskedet?

– Han är oerhört professionell och har stor erfarenhet av den här branschen, så det är klart han förstår spelets regler. Han är besviken och det har jag full förståelse och respekt för.

För Sportbladet utvecklar IFK Göteborgs färske (han tillträdde i juni) klubbdirektör om samtalet till Mats Gren som är på semester på Hawaii där hans dotter ska delta i en triathlontävling:

– Det var ett kort och koncist samtal. Mats Gren och jag har en väldigt bra relation. Jag ville vara den som ringde och berättade för honom.  Jag var noggrann att Mas skulle få en kopp kaffe innan jag ringde honom i går kväll, alltså tidig Hawaii-morgon, säger Markusson.

Vad känner du kring situationen, att han inte är här när ni fattar de här besluten?

– Det är inte optimalt. Men jag kommer aldrig kritisera en medarbetare för att man sätter familjen först. Mats Gren har dedikerat väldigt stor del av sin tid för IFK Göteborg. 

”Inget kaos här”

– Den här resan för att stötta sin dotter har han planerat i väldigt god tid. Det var olyckligt att vi kom fram till det här beslutet när han inte fanns på plats. 

Vad känner du kring de senaste dagarnas turbulens?

– Jag tycker helt ärligt att vi skött det extremt strukturerat. Vi har varit tydliga med vad vi vill göra. Det här är ett mediekaos i min värld. Vi har inte haft något kaos här. Sedan är det olyckligt att det läcker uppgifter och att de tar sin egen väg. Det försvårar vårt arbete, säger Max Markusson.

Enligt GT har Gren en uppsägningstid på sex månader och det innebär att den totala kostnaden för att sparka sportchefen, som uppges ha en månadslön på cirka 66 000 kronor, landar på 700 000 kronor.

– Vad gäller Mats Gren tänker jag inte berätta hur hans avtal ser ut, men det är ekonomiskt inom ramen för vad vi klarar av, säger Max Markusson vid presskonferensen på frågan vad det kostar att göra sig av med sportchefen.

Olsson ersätter

I Grens roll som sportchef kliver klubbens tidigare akademiansvarige, Jonas Olsson, in på en temporär basis.

– Jonas Olsson träder in som tillfällig sportchef. Lösningen gäller säsongen ut, säger Markusson.

Han var samtidigt tydlig med att det aldrig har varit aktuellt för klubbstyrelsen att sparka tränaren Poya Asbaghi.

– Det har aldrig funnits tvivel på att Poya ska träna laget. Han är här i dag, i morgon och förhoppningsvis under många år framöver, säger han.

”Känns som en bekväm lösning”

Samtidigt bekräftades det att Alf Westerberg får lämna sin plats som assisterande tränare i klubben. Han ersätts av de två före detta spelarna Hannes Stiller och Hjálmar Jónsson. Poya Asbaghi, som alltså får fortsatt förtroende från styrelsen, kommenterade bytet.

– Alf är en väldigt bra människa och professionell tränare, men tyvärr har jag inte lyckats involvera honom i mitt jobb. De negativa resultaten ska inte tillskrivas honom. Man måste ta fram det bästa av varandra, säger han och fortsätter:

– Hjálmar och Hannes känns som en otroligt bekväm lösning. Jag känner båda väl eftersom de jobbat inom U21-verksamheten och jag är bekväm med dem vid min sida säsongen ut.

Gren vill inte kommentera

Klubben håller på att föra diskussioner med Alf Westerberg om en ny roll i verksamheten.

Via sms från Hawaii hälsar Mats Gren till Sportbladet att han inte vill ge några kommentarer i dag.

”Jag ska njuta av min dotters tävling och sedan ge henne allt stöd hon behöver”, skriver Gren.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Mats Gren

LÄS VIDARE

Från media-etta till total tystnad: ”Mats Gren har landat och mår bra”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mats Gren

IFK Göteborg

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet Voice

Poya Asbaghi