Sundgren: ”Vad har jag gjort för att förtjäna det här”

Foto: Björn Lindahl
FOTBOLL

DUBAI. Han är tacksam för att vara med på träningslägret och gör framsteg med maxlöpningar.

Men mentalt är det jobbigt och ovissheten plågar honom.

– Vad har jag gjort för dumt för att förtjäna det här? Jag accepterar nog inte att jag är så här. Oavsett vad läkarna säger kommer jag nog köra på till jag vet hundra procent att det inte går längre, säger Sundgren.

I början av november blev Daniel Sundgren, 27, akut inlagd på Karolinska sjukhuset med andningsbesvär. Försvararen hade drabbats av en blodpropp i lungorna.

Om inte flickvännen Elin Söderholm hade tvingat in honom till sjukhuset hade det kunnat gå riktigt illa.

Sportbladet träffar Sundgren efter en träning i Dubai. Framtiden är oviss, men försvararen gör framsteg.

– Jag mår bättre än vad jag trodde skulle göra så här kort efter. Jag känner mig fräsch, men det är en sak att spela match och det är en sak att vara med på kvadraten och passningsövningar. Det jag kan göra känns bra, säger Sundgren.

”Hade mått sämre om jag hade varit hemma”

Saknaden till laget var stor efter blodproppen i november. Han glad att han är med på träningslägret. Det hjälper honom i kampen tillbaka till fotbollsplanen.

Foto: Björn Lindahl

– Jag är förvånad att jag kör så pass hårt som jag gör. Igår (läs måndag) körde jag intervaller och låg på mitt max. Det är positivt att få beskedet att man återhämtar sig snabbt, läkaren säger att det är sjukt att jag är tillbaka. Jag är glad att jag är det nu och kan vara med i laget och grabbarna, det är bra för teambuildingen och vara med i gruppen. Jag hade mått sämre om jag hade varit hemma i min ensamhet. Det är jävligt skönt. Den här värmen var behövlig.

Hur mycket tester gör du för att hålla koll på kroppen?

– Just här i Dubai gör jag inga. De har gett mig godkänt att åka hit. Jag har mina tabletter som gör att mitt blod är tunt. Hemma var det test en gång varannan dag i början, till jag ställde in min medicin. En gång i veckan kör jag pissprover och blodprover, vad de innebär vet jag inte. Det låter jag läkarna ta hand om. Jag går dit och tar mina tester och sen går jag hem.

Samtidigt som han är glad att vara i Dubai så är det jobbigt att inte få delta i alla övningar eller spela match.

Foto: Björn Lindahl

– Det suger att se alla ha kul. Men det är klart, jag är glad för allas skull.

”Det är jättesvårt mentalt”

Glad att vara här - men frustrerad att du inte kan delta överallt?

– Det är jättesvårt mentalt, jättetufft. Folk kanske tror att det är på ett annat sätt, att det är lugnt. När jag sitter på rummet så får man ju tusen tankar, det är jättejobbigt. Man märker att folk har kul och pratar om matcherna, så är man själv helt utanför. Sen är det jobbigt att inte veta vad läkarna kommer att komma fram till, jag har ingen datum. Det är konstigt sagt men jag hade hellre brutit benet och fått veta att det är åtta månader som gäller. Nu är det helt ovisst. 

Hur har det varit att få acceptera att man inte kan köra på precis som vanligt?

– Jag accepterar nog inte att jag är så här. Det är också därför jag är här. Oavsett vad läkarna säger kommer jag nog köra på till jag vet hundra procent att det inte går längre. Jag kör som att jag ska vara tillbaka om några månader och så får vi se om det räcker.

Du vet ingenting i dagsläget?

– Nej, jag har ingen aning.

Foto: AFTONBLADET / 75436

Ovissheten måste vara jobbig.

– Den är hemsk.

Vem vänder du dig till och pratar med i såna här stunder?

– Först och främst har jag en flickvän hemma som är helt otrolig. Sen är jag så jävla glad att jag hamnat i en klubb som AIK, som har så många resurser och gott folk runt om. Fans från faktiskt hela världen har skrivit till mig - även spelare i andra lag. De har hört av sig, vi snackar Hammarby, Göteborg och Djurgården och det värmer också så klart.

”Vad har jag gjort för dumt för att förtjäna det här?”

– Att man kan ta bort hatet en stund, det värmer mig verkligen. Massa supportrar från Hammarby och Djurgården har också stöttat mig. Det är något jag inte trodde att jag skulle få och det betyder att folk har fått upp en bra bild av mig, att jag ger allt för min klubb och alltid gjort hundra procent var jag än är - om det är träning, läger eller matcher. Det jag gör är hundra procent för den klubben jag representerar och det tror jag fansen och de inom Degerfors kan samtycka med också. Jag är en sådan person.

– Vad har jag gjort för dumt för att förtjäna det här? Jag kan inte ens tänka på någonting. Jag är väldigt ödmjuk och hjälpsam i min omgivning, tar hand om min flickvän väldigt bra och har alltid varit där för min familj. Jag har alltid haft många vänner som jag har gjort mycket för. Jag har många vänner, det betyder att man också har varit en god vän själv. Det är klart jag funderar på varför det just blev jag, men någon ska väl få det och då blev det väl jag den här gången.

Spelschema allsvenskan 2018 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM