Sparkad från AIK - guld värd i Lyn?

FOTBOLL

Thomas Lagerlöf: Jag har aldrig drömt om att bli utlandsproffs

Han var AIK trogen i 17 år men fick inget nytt kontrakt.

Då gjorde han som många andra svenskar - drog till Norge.

- Jag är fantastiskt nöjd med att vara i Lyn, säger Thomas Lagerlöf, 30.

Thomas Lagerlöf Ålder: 30. Klubb: Lyn. Position: Mittfältare. Matcher i år: 12 från start, 1 som inhoppare. Facit: 2 mål. Snittbetyg: 4,58 Kom till Norge: 2002 från AIK. Klubbar i karriären: AIK -01, Lyn 02- Namn: Thomas Lagerlöf. Ålder: 30. Längd: 182 cm. Vikt: 81 kg. Bor: Oslo. Familj: Sambon Åsa (första barnet på väg, väntas i december). Meriter: 209 allsvenska matcher/15 mål. Två SM-guld (1992, 1998). Äter: Allt möjligt, gärna hemlagat. Lagar mycket mat själv hemma i köket. Dricker: Vin, öl och vatten. Senast lästa bok: Gentlemän av Claes Östergren. Det bästa med Oslo: "Det är ju inte priserna i alla fall. Det skulle vara tempot. Det är lägre än i Stockholm utan att vara småstadstråkigt."

Efter 13 omgångar leder Lagerlöfs lag tippeligan med fem poäng före tvåan Molde. Samtidigt har AIK det småtrögt hemma i allsvenskan.

Men revansch eller upprättelse vill han inte kalla det för.

- Nej, jag tänker inte på det sättet. Nu är det Lyn som gäller och jag räknar med att vara kvar här de närmsta tre åren även om jag är medveten om att allt kan hända i den här branschen.

AIK följer han ändå - med tv:s hjälp.

- Jag blir lika ledsen när AIK förlorar som under tiden jag spelade själv. Jag vet hur det känns och lider med grabbarna i laget.

"Gör bara mitt jobb"

Han fick lämna Solnaklubben med motiveringen att han inte skulle ta en ordinarie plats och att det därmed var bättre att satsa på en ung kille. I Lyn är han däremot så ordinarie han kan bli.

- Jag är inte den som glänser, det har jag aldrig varit. Men jag gör mitt jobb för laget, vi vinner och alla är nöjda och glada.

Vinner, ja. Det tycks som om ett tronskifte är på väg i Norge. De tio senaste årens mästare Rosenborg började risigt och ligger just nu fyra i tabellen.

- Jag ville gå till ett lag som var på väg uppåt. Men att det skulle gå så snabbt att vi är med i toppen redan i år, är överraskande.

"Högre löner tidigare"

I laget finns ytterligare en svensk, unge backen och Landskronatalangen Jacob Augustsson. Och i tippeligan, totalt sett, vimlar det av svenskar.

- Fast det var ännu fler förut, när lönerna var så höga. Jag har ju hört rykten om vad till exempel Svante Samuelsson tjänade när han var här. Men nu är det inte lika mycket. Lönerna har stigit i Sverige och sjunkit i Norge.

Just nu är det totalt 21 svenska spelare och ett antal tränare som finns i grannlandets högsta serie. Några av dem omskrivna när de var i Sverige, några anonyma.

I Norge blir alla mer eller mindre anonyma hemma i Sverige.

Proffsdröm? Inte alls

Thomas Lagerlöf bekommer det inte nämnvärt. Han har fått en klassisk pojkdröm uppfylld.

Eller?

- Nej, jag har faktiskt aldrig drömt om att bli utlandsproffs. Jag har alltid försökt att vinna så mycket som möjligt och det är roligt att träna och spela.

I höst kan han vinna guld i sitt andra land.

Sportbladet granskar - våra 21 okända proffs i Norge

Erik Jullander