Fem av vårens största snackisar

avFredrik Jönsson

Läs och tyck till!

Foto: Bildbyrån.

Nu är det halvtid i allsvenskan.

Sportbladet har tagit fram fem av de största snackisarna under våren.

Läs nedanför och tyck till!

I och med den oavgjorda matchen mellan Djurgården och Helsingborg i kväll är den 15:e omgången fullbordad. Det innebär att halva allsvenskan är spelad.

Det har hänt massor under våren och Sportbladet har tagit fram fem av de största snackisarna.

Läs och tyck till! Vad tycker ni har varit de största snackisen?

✓ Domarna

Knallskott i Södertälje, bengaler i Göteborg, horramsor på Stadion, felklippt gräsmatta och en galen huligan som tog sig in i på planen mitt under derbyt mellan Helsingborg och Malmö FF.

Vårsäsongen har mest präglats av skandaler och konstiga domar. Mitt i allt gick dessutom Jonas Eriksson ut och pratade om vilket helvete det är att vara domare.

– Alla som dömer i allsvenskan har fått någon form av hot, det kan vara i form av sms, mail eller samtal. Det är egentligen helt sjukt att jag inte kan säga namnen på mina barn, men det har blivit en vardag för mig att vara försiktig, sa han till NSD.

Domarna har även fått ta emot mycket skit från spelare och ledare, det är bara att googla på Sportbladet och Alexander Axén, Henrik Rydström och Lasse Nilsson.

✓ The Bangura show

15 mål på 15 matcher – det är Mohamed och Teteh Banguras facit i AIK den här våren. Det är inget snack om att succéduon är den stora anledningen till att AIK ligger på femte plats i allsvenskan efter halva säsongen.

Mängder av europeiska klubbar följer dem – bland annat Chelsea, Newcastle, Wolfsburg, Ajax, Cagliari – och förra veckan kunde Sportbladet avslöja att en rysk klubb lagt ett bud på på Mohamed.

Med tanke på deras dundersuccé är det större chans att duon splittras i sommar än att den är intakt i höst. De resterande AIK-spelarna har stått för sex mål i vår så klubben får be till gudarna att ”The Bangura show” fortsätter över 30 omgångar.

✓ Halmstads jättefiasko

Halmstad tog in tränaren Pep Clotet från Malmö FF och han fyllde på med spanjorer. Först kom Nauzet Perez och Ivan Diaz och sedan följde HBK upp med tre starka – i alla fall enligt klubben själv – värvningar från Real Madrid: Raul Ruiz, 20, Zamora, 22, och Javi H, 21.

– De tre tillhör Spaniens bästa spelare i sin ålder så det här är en väldigt god möjlighet för Halmstads Bollklubb, säger Clotet Ruiz.

Djurgårdens tränare Carlos Banda, som har kontakter i Spanien, kallade trion för ”superettanspelare”. Enligt Halmstad höll de dock betydligt högre klass.
Men allt blev fiasko.

Redan i maj skickade HBK hem Perez och Diaz och sedan försvann den uppskrivna Real-trion i slutet av juni. Med facit i hand så undrar man ju om Clotet över huvudtaget någonsin såg spelarna innan han tog in dem.

✓ Succélaget Gefle

Experterna har fått äta upp sitt tips. Inför säsongen var Gefle en av favoriterna till att åka ur allsvenskan, men efter våren tillhör laget toppen. Efter 70 matcher och 1000 dagar utan mål spräckte Mikael Dahlberg nollan. Ex-djurgården gjorde två mål mot AIK på Råsunda och efter det har han varit stekhet. Tillsammans med Jakob Orlov har han skjutit Gefle högt upp i tabellen.

En annan spelare som stått för en omdiskuterade nolla är målvakten Mattias Hugosson. Efter 700 minuter utan insläppta mål tvingades han kapitulera mot Gais. Han kan dock trösta sig med att Gefle vann med 3-2 och ligger på fjärde plats.

✓ Kaoset med ”Rolle”

Först kom ryktet om FC Köpenhamn och då ville inte Roland Nilsson uttala sig. Sedan började ”Rolle” luta sig åt att han hade kontraktet över 2011.

Men innan säsongen drog igång stod det klart att Roland Nilsson skulle lämna Malmö FF för FC Köpenhamn. Sedan handlade det mesta rörande MFF om när ”Rolle” skulle försvinna, något som störde spelarna i truppen.

– Vi har inte fått reda på någonting. Det skulle vara skönt att få reda på hur det blir. Den som säger något annat ljuger. Man har ju tankar i bakhuvudet kring vem det är som kommer sen, sa Jimmy Durmaz.
Jiloan Hamad:
– Det känns inte alls bra.
De regerande mästarna inledde serien bra men när frustrationen kring tränarfrågan växte fick laget problem med spelet.

Rikard Norling tog över i slutet av maj och har haft en ojämn inledning. För att försvara guldet från i fjol behöver MFF ta in åtta poäng på rivalen Helsingborg.

Vad tycker ni? Vilken snackis har varit störst? Tyck till!

ARTIKELN HANDLAR OM