Pia Sundhages hemlighet: 7–1-filosofi: ”Hemsnickrat”

avBjörn Forsgren

Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

4–4–2? Nej.

4–3–3 då? Nej, inte ens nära.

4–5–1!?

Nej, Pia Sundhages hemliga framgångsrecept är något helt annat.

– Mitt ledarskap bygger på 7–1, säger Sundhage i Sommar i P1.

Att Pia Sundhage är en framgångsrik förbundskapten har vi förstått. 2008 vann hon OS-guld med sitt USA och i år fick hon sånär en VM-titel där dock Japan kvitterade och senare vann på straffar.

Nu avslöjar hon det hemliga framgångsreceptet som sommarpratare i P1 – en filosofi hon kallar 7–1.

– Det är en hemsnickrad filosofi. Det tar sju positiva saker för att väga upp en negativ. Det är de negativa sakerna som många kommer ihåg medan positiva är svåra att ta till sig, säger Sundhage.

”Videon är viktig”

En stor del i den forne landslagsspelarens tränarfilosofi ligger just i att skapa målbilder. En hel del av det arbetet görs via videobilder.

– Jag tror att positiva förväntningar skapar bra prestationer. Och har man dessutom kul på plan så hittar man också sin förmåga att ta bra beslut. I stället för att fokusera på misslyckanden förstärker man det man lyckas med.

– Jag ska ge ett exempel: Videon är ett viktigt verktyg i vår coachning. När vi tittar på matcher visar vi sekvenser där vi lyckas med den där underbara diagonalpassningen, vi löper perfekt i luckan och följer vår taktik. Vi njuter. Och genom att se det igen förstärker vi det som är bra, säger Pia Sundhage i Sommar i P1.

Så startade sången

Sundhage är känd sedan tidigare för att ha udda metoder. En omtalad händelse var när hon första gången skulle träffa de amerikanska landslagsspelarna – och helt sonika började sjunga Bob Dylans låt ”Times they are a-changin” för den samlade gruppen.

Sanningen bakom det? Det var en impulslösning när en nervös Sundhage inte visste vad hon skulle säga.

– Med hög puls och blossande kinder kliver jag fram och ställer mig framför spelarna. Nerverna i magen gör sig påminda. Plötsligt dyker ordet ”change” upp i huvudet. Då slår det mig – så kan jag göra. Förväntansfulla blickar möter min. Jag tar sats, hämtar andan och börjar...