Titta, här lever allsvenskan...

FOTBOLL

Värvningarna splittrade kompisgänget – och gjorde succé: ”Vad händer när vi vunnit?”

1 av 3 | Foto: på väg mot guld Med tre omgångar kvar toppar Tyresö allsvenskan på bättre målskillnad – en succé man kan tacka Hans Löfgren enligt Jennifer Egelryd, 21. ”Utan honom skulle vi spela i division två”, säger Jennifer, som inte spelar i dag mot Piteå på grund av skada.

2005 åkte de ur division två, nu är de tre matcher från SM-guld.

De Tyresöprodukter som tagit laget på 2000-talets finaste fotbollsresa borde vara stolta när de värmer upp inför dagens möte med Piteå.

Fast ingen av dem är med.

Torsdag 19.03 ställer Jennifer Egelryd, 21, in vår intervju. Dagen efter ska de flyga till Piteå, så hon sms:ar att hon inte har tid.

19.18 återbokar hon intervjun. ”Fick just ett samtal från tränaren som sa att jag ska stanna hemma”. Tydligen anses anfallaren inte återhämtad från en skada, så för andra matchen i rad står hon utanför truppen. Och efter spel i säsongens tretton första matcher har hon inte känt på gräset de senaste sex.

Det finns skäl att poängtera det.

På fredag eftermiddag har serieledarna Tyresö flugit till Piteå. Jennifer är kvarlämnad och möter oss på hemmaplanen, den som för henne alltid hetat Bollmoravallen men officiellt bytte till Tyresövallen i fjol. Här debuterade hon som 14-åring när de gulröda var en slagpåse i division två. Man åkte ur serien och den unga truppen verkade splittras. Egelryd övervägde att gå till BP:s flicklag.

Det var 2005. Det var före middagen hon inte glömmer.

Hon berättar om höstdagen då laget kallades till centrumrestaurangen Green Bull för att lyssna till klubbens nya visioner. De bjöds på mat och Jennifer tänkte att det på tallriken var hela satsningen. Spagetti och köttfärssås gratis, det hade aldrig hänt förut.

”Det var helt sjukt”

Tränaren för Tyresös elvaåringar reste sig, han var för ivrig för att äta.

Håret var bakåtstruket, kläderna stilrena.

– Jag var liten, då dömer man på utseendet. Jag tänkte ”jaså, en stekare kommer hit!”. Man tror inte han är fotbollsspelare när man ser honom. Han käkade ingenting och hade datorer och mobiler, han var crazy. Men det var magiskt när han snackade, säger Jennifer.

Mannen var Hans Löfgren. En ung farsa med två fotbollsungar som beslutat att ta ett par månader ledigt från sin IT-konsultfirma med 50 anställda. Hans budskap var att Tyresö varit för svagt för division två, men på fyra år skulle klättra till allsvenskan.

Spelarna fnös, tog en tugga och... lyssnade.

– Det var helt sjukt. Han skulle kunna sälja en trasig dammsugare till mig. Det var bara ”ja, okej, aha, ja”. Han är sjukt duktig på att prata så när man gick därifrån tänkte man ”det där lät skitbra, men hur kommer det funka?”.

Jennifer Egelryd fäller ner nacken och kväver ett skratt när hon minns grubblet.

– Målet var att ta mig till division två. Allsvenskan fanns inte i min värld.

När träningen rullade i gång 2006 var nivån höjd trots degraderingen. Division ett-meriterade Azra Durakovic och Hanna Carlsson gav tyngd till vad som i övrigt var rena juniorerna. Division tre 2006 blev en segerturné.

Precis som division två 2007.

Och norrettan 2009.

På fyra år vann Tyresö tre serier. Det som verkade vara en stekares dravel visade sig vara en visionärs framgångsmodell. Tyresö var i allsvenskan.

– När vi var klara för allsvenskan var det så sjukt. Man tänkte tillbaka på hur Hans sa att han skulle ta upp oss och att vi var framme. Helt stört egentligen, säger Jennifer Egelryd.

Spikrakt uppåt

Hur tacksam är du för det Hans gjort?

– Utan honom skulle vi spela i division två och bara vara fast där nere. Jag är sjukt tacksam. Han har gjort mig till den spelare jag är.

Utvecklingen går att rita in i ett linjediagram. Du kan närapå välja vilken kategori som helst och grafen kommer peka snett uppåt:

Tyresö toppar i dag allsvenskan på bättre målskillnad än Malmö.