”Det var ren tur att ingen dog”

FOTBOLL

Två tioåringar skadade efter eldhavet i EM-kvalet

Här briserar en bensinbomb på läktaren under EM-kvalmatchen mellan Grekland och Kroatien.

I eldflammorna och de efterföljande bråken skadades två tioåriga barn och en person miste ett finger, skriver kroatiska Sportske Novosti.

Nu fördömer det grekiska fotbollsförbundet händelsen.

Fredagens EM-kvalmatch mellan Grekland och Kroatien avbröts efter tre minuter sedan våldsamheter utbrutit på läktaren. Dagen efter beskriver nu kroatisk press omfattande skador och TV-bilder visar hur illa det kunde ha gått.

700 maskerade huliganer

En bensinbomb briserade mot ett säkerhetsstängsel, precis intill den kroatiska klacken. Ett moln av eld lyfte mot himlen och kroatiska Sportske Novosti beskriver det som ”ren tur att ingen dog”.

Enligt nyhetsbyrån AP tog sig upp till 700 maskerade huliganer, utan biljetter, in på arenan och attackerade de tillresta supportrarna med pyrotekniska pjäser och en bensinbomb. De ska då ha svarat med att slita loss stolar och kasta mot angriparna, liksom polisen när deras insatsstyrka försökte lugna situationen.

”Försöker stjäla modet”

I oroligheterna ska två barn, tio år gamla, ha skadats. Dessutom skadades en man såpass allvarligt när en pyroteknisk pjäs exploderade att han var tvungen att amputera ett finger.

– Det grekiska fotbollsförbudet fördömer kraftigt attacken, skriver det grekiska förbundet på sin hemsida.

– Vissa försöker att stjäla modet och övertygelsen hos de friska personerna inom fotbollen i en ful och kriminell process, men de kommer inte att lyckas.

Gruppfinalen slutade 2–0 till Grekland efter mål av Georgios Samaras och Theofanis Gekas i andra halvlek. Därmed leder grekerna grupp F med två poäng före Kroatien.

ARTIKELN HANDLAR OM