Black Army: Vi vill ta det farväl vi inte hann göra

avKristoffer Bergström

FOTBOLL

Black Army firar 30 år med ett tifo de planerat i månader.

Men den enskilde person som hyllas mest leder motståndarna.

– När Norling kliver in får han stående ovationer, säger supporterklubbens ordförande Daniel Wilhelmsson.

Gula flaggor låg inkilade som ett kryss över Råsundas norra läktare, medan de resterande platserna där hade fått en svart. Utanför arenan låg en 15 meter hög plastfigur utsträckt på asfalten.

I dag firar Black Army 30 år som supporterförening. Det har man laddat för i månader.

– Dels kommer vi gratulera Black Army genom att köra tifon och grejer. Dels hyllar vi Rikard Norling såklart. Men det har inte någon del i firandet, säger ordföranden Daniel Wilhelmsson.

”Personen är av vikt”

Hyllningarna blir alltså tudelade.

Det mesta krutet läggs på ett stort tifo, som ska summera supporterföreningens 30 år genom olika symboler och budskap. Från videoskärmen kommer flera AIK-legendarer gratulera.

Det andra är alltså hyllningen av Rikard Norling, som sparkades från posten som AIK-tränare 2008 och nu gör sin första allsvenska match med Malmö.

– Vi vill ta det farväl som vi inte hann göra, säger Wilhelmsson.

Hur känns det att hylla motståndaren?

– Inget speciellt. Malmö FF skiter vi fullständigt i, men personen är av vikt. Vi tvivlar inte på att han gör sitt bästa, men jag hoppas han inte vinner nu.

”Stolt över historien”

Rikard Norling vill inte säga för mycket om känslorna inför hyllningen.

– Jag går in och gör min första match som Malmötränare. Jag gör det på en arena där jag har en historia som jag är stolt över. Jag kommer också vara otroligt stolt över att stå där som Malmötränare, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM