Fagerlund: Om Maurizio Sarri kör med höga insatser? Japp

Han bänkar världens dyraste målvakt i ett av säsongens viktigaste derbyn.

Om Maurizio Sarri kör med höga insatser?

Japp. Men en djärv spelare vinner också stora segrar.

”Det handlar om att skicka rätt signaler till resten av gruppen” förklarade Sarri.

Exakt vilka tankar som snurrade runt i tränarens huvud när han slutligen gjorde sitt val vet bara han själv. Klart är i alla fall att visst beteende inte går ostraffat i italienarens värld, trots att händelsen i mångt och mycket viftades bort på presskonferensen i Wembleys katakomber.

När de kungsblå spelarna klev ut på Stamford Bridges gräs under onsdagskvällen var det med 37-årige Willy Caballero i neongult målvaktskit. Kepa Arrizabalaga var inbakad i en överdragsjacka och placerad på bänken.

Kepa är, förutom att vara världens dyraste, också en betydligt mer stabil målvakt än sin närmaste konkurrent. Rätt signaler till gruppen eller ej tog Sarri en rejäl risk rent sportsligt i och med petningen.

Djärv men befriande

Det är å andra sidan precis den Maurizio Sarri vi har lärt känna under hans första Premier League-säsong: tjurskallig, rättfram och framför allt djärv. Kanske är det ibland ett ogynnsamt beteende för honom personligen, men det finns samtidigt något befriande i en tränare som inte räds att sätta ned foten utan en tanke på dess avtrycks följder.

Chelsea ställde hur som helst inte ut skorna mot Tottenham. Faktum är att svetten troligtvis dröp i halvtid, både av spelare och supportrar. Hemmalaget kastade sig ut och balanserade på linan med minimalt utrymme mellan luften och marken. Stundtals bjöd Chelsea på utsökt kortpassningsspel och läckra kombinationer men ju mer tiden gick desto fler våghalsiga bollar sög det intelligenta Spurs in.

När det deklarerades paus slogs två punkter fast: Chelsea saknade något (eller någon) den sista tredjedelen. Det andra var att varken Harry Kane eller Heung-Min Son hade hamnat i målprotokollet tack vare en imponerande tät motståndardefensiv.

Hade Pedro druckit livselixir?

Pedro är 31 år och inne på sin fjärde Premier League-säsong. Det är inte längre en spelare som Chelsea kan förlita sig på fullt ut, men den här kvällen såg han ut att ha druckit livselixir.

Först sprang han som vinden, yrade bort Toby Alderweireld och drog in 1–0 mellan Hugo Lloris ben. En blinkning senare var han nere vid eget straffområde och bröt en boll vid Christian Eriksens ben.

Det var precis den individuella insats som Chelsea behövde för att hålla undan till tre poäng. Det och en olycklig misskommunikation mellan Kieran Tripper och Lloris med fem minuter kvar.

Marken har skakat – och kommer fortsätta skaka – under Maurizio Sarri ett tag till. Spelet flyter fortfarande inte perfekt, men det är på väg. Italienaren kommer skynda långsamt, lita på sig själv och fortsätta sin vägran att göra populistiska ändringar i sitt system. Sådant en storspelare gör.

Laddar Tabell

avFrida Fagerlund

ARTIKELN HANDLAR OM