”De tog sin väg – jag kommer att ta min”

Publicerad 2015-10-02

Stjärnornas kompis som råkade bli en av världens 59 bästa

Massimo Luongo (till höger).

När kompisarna Harry Kane och Ryan Mason landslagdebuterade spelade Massimo Luongo i division 3.

I dag gjorde han Kane sällskap på listan över världens 59 bästa spelare.

Nu frågar sig hela världen vem sjutton han egentligen är.

Följ ämnen

Det var nog mer än en person som satte kaffet i halsen när Fifas lista över de 59 nominerade till priset som världens bäste spelare läckte ut. Gianluigi Buffon, Marco Verratti, Gerard Pique och Marco Reus saknades. Men Massimo Luongo var med.

”Varför spelar han inte i Real?”

Ingen kan med äran i behåll påstå att den 23-årige australiensaren är en av världens bästa fotbollsspelare. Men det finns de som tror att han kan bli det – trots att mittfältaren förra säsongen spelade i engelska tredjedivsionen. Australiens förbundskapten Ange Postecoglou är en av dem sedan han reste den långa vägen till Swindon en sådär där vidrig kväll nästan bara Storbritannien kan bjuda på för ett par år sedan.

– Jag bara svor. Det var en sådär där mörk och blåsig dag och matchen i sig var egentligen en enda lång kamp. Och det var svinkallt. Men när jag såg honom undrade jag för mig själv varför han inte spelar för Barcelona eller Real Madrid. Men det kanske är där han kommer sluta.

Klart är att Louyongo inte tagit den vanliga vägen mot fotbollseliten. Australiensaren föddes i Sydney och spelade för APIA Leichhardt Tigers innan Tottenham upptäckte honom på ett läger i landet. I januari 2011 värvades 18-åringen och tog direkt plats bland de mest aktade namnen i akademien tillsammans med Harry Kane och Ryan Mason.

”Jag valde en annan väg”

Hela trion skickades sedan ut på olika lån för att få a-lagserfarenhet. Kane och Mason har sedan dess återvänt och spelat sig in i såväl Tottenhams a-lag som i det engelska landslaget.

– Men jag valde en annan väg än Harry och Ryan. Jag fick möjlighet att skriva på för Swindon permanent. Det var ett stort beslut men jag ångrar det inte. Om jag inte tagit det steget hade jag fortsatt göra samma sak i ”Spurs” och bara skickats ut på lån igen. Vem vet om jag någonsin hade fått chansen? Ryan och Harry lyckades utnyttja sina utlåningar för att till sist också få spela i Premier League. Jag försöker ta en annan väg genom de lägre ligorna, säger Luongo.

Massimo Luongo skrev på för Swindon Town, en affär som kostade League One-klubben drygt fem miljoner kronor. Mittfältaren spelade snabbt till sig en plats i laget i den engelska tredjedivisionen men det var först efter Ange Postecoglos besök den där blåsiga dagen som det verkliga lyftet kom.

Postecoglos tog mycket överraskande med Luongo i VM-truppen 2014 men vågade aldrig satsa på ynglingen. När det var dags för Asian Cup i januari 2015 var förbundskaptenen osäker igen.

”Ingen aning om att han spelade där”

Luongo fick till sist ändå starta premiären mot Kuwait den 9 januari. 90 minuter senare hade mittfältaren gjort mål och blivit utsedd till matchens bäste spelare.

– Vi visste att han förtjänade en chans och han tog den med båda händerna. Om jag ska vara ärlig fick han spela mycket mer i turneringen än jag hade tänkt från början. Men han blev omöjlig att peta eftersom han var så effektiv i alla matcher, säger Postecoglo.

När Asian Cup var slut hade Luongo spelat hem guldet till Australien och blivit utsedd till hela turneringens bäste spelare. Detta inför chockade med- och motspelare.

– Han är en väldigt bra spelare. Jag hade ingen aning om att han spelade för Swindon. Jag tror definitivt att han kan spela för en större klubb. Han har visat att han kan prestera på en hög nivå och göra mål och han förtjänar utmärkelsen som den bäste spelaren, sa Sydkoreas lagkapten Ki Sung-yeung, till vardags i Premier League-laget Swansea, efter finalförlusten mot Australien.

Efter turneringen hade intresset väckts även i de högsta ligorna för Massimo Luongo. Spanska Sevilla och en icke namngiven turkisk klubb lade båda bud. Premier League-klubben Aston Villa erbjöd sedan motsvarande 25 miljoner kronor men då sa Luongo nej. Istället för högstaligan valde 23-åringen degraderade Queens Park Rangers som bara dagarna innan förlorat elva av sina mest namnkunniga spelare.

”Drömmen är att möta dem igen”

En klubb i kris som skulle starta om i andradivisionen Championship men med två för Luongo avgörande personer. Managern Chris Ramsey och assisterande Les Ferdinand som hade haft hand om Harry Kane, Ryan Mason och Massimo Luongo i Tottenhams akademi.

– ”Mass” är en spelare jag känner väl efter att ha varit delaktig i hans utveckling i ”Spurs”. Han kommer tillföra kvalité, kombinationsspel över hela planen och hans mål och assist på landslagsnivå säger en hel del om hans kreativitet. Som med alla unga spelare finns det områden där han kan förbättra sig men eftersom jag känner honom så väl så är jag säker på att han kommer dra full nytta av utvecklingskurvan du kan få av att spela i Championship. Han kommer blomstra här, sa Ramsey vid presentationen av värvningen.

Massimo Luongo har redan noterats för tre assist på sina nio första matcher för QPR och är på väg att på allvar göra sig ett namn inom den engelska fotbollen. Inom världsfotbollen fick han det namnet till skänks genom uttagningen bland Fifas 59 kandidater till Ballon dÓr.

När de 59 namnen bantats till 23 finalister kommer Massimo Luongo vara struken men blir det som Australiens förbundskapten tror kan han kanske ändå dyka upp bland kandidaterna någon gång i framtiden igen. 23-åringens egen dröm är en återförening med ungdomspolarna – allra helst på en Premier League-arena.

– Ryan och Harry inspirerar mig. Förmodligen Ryan allra mest eftersom vi stod varandra närmare. Han hade inga stora framgångar under sina utlåningar, med många skador, men fortsatte kämpa och tog sig hela vägen. Han gjorde det på sitt sätt och jag kommer göra det på mitt. Att få speltid är det som betyder mest. Det perfekta för mig nu vore om QPR gick upp i Premier League så jag kunde fortsätta här. Drömmen är att spela på samma plan som Ryan och Harry igen.

Källor: The Guardian, London Evening Standard, Get West London, ABC.net.au.

Följ ämnen i artikeln