”Chock och skräck han spelar fotboll”

Uppdaterad 2015-04-21 | Publicerad 2015-04-20

Petad 611 gånger i sina lags matcher

Han har en ligatitel med Arsenal och fick landslagsmålvakten Joe Hart att böna på sina knän för att han skulle stanna i Manchester City.

Ändå är Stuart Taylor en doldis.

Anledningen: Han har sedan 1997 varit petad i 611 av 684 ligamatcher.

Följ ämnen

Fotbollens gentleman

Stuart Taylor var supertalangen som skulle ersätta legendaren David Seaman i Arsenals mål. Engelsmannen representerade ungdomslandslagen från U16 hela vägen upp till U21 och flyttades upp i Arsenals A-lag som 16-åring 1997.

Eller flyttades upp och flyttades upp. Han skrevs upp på trupplistan. Och det är där Taylors karriär stannat i 18 år.

”Det smärtar”

Sedan debuten för Arsenal har Stuart Taylor spelat totalt 73 ligamatcher. Det innebär att målvakten snittat fyra matcher per säsong under sin seniorkarriär, och det har inte berott på att han varit skadad överdrivet mycket.

– Jag utgår ifrån att folk tänker ”reservmålvakt” när de hör mitt namn. Det smärtar eftersom jag själv känner att jag har talangen och kvalitén för att göra ett bra jobb. Men när jag kan säga ”titta på min senaste match” kan alla svara ”det var tio år sedan” och saker och ting har förändrats. Sporten har förändrats, sa målvakten i en intervju med Daily Star i mars 2013.

I Premier League spelas det 38 omgångar per säsong. Det innebär att Taylor sedan 1997 tvingats se omkring totalt 611 av sina lags matcher antingen från läktaren eller bänken.

Fick en titel efter inhopp i 84:e

– Det har varit tufft och testat mig mentalt. Många säger också till mig att ”jag förstår inte hur du orkar med det, hur du under alla dessa år bara kommit in och tränat, tränat, tränat”. Ibland går du också igenom perioder när du tänker att ”är det här bara ett slöseri med tid? Är det värt det?”. Men du vet aldrig vad som kan hända. Saker och ting kan förändras snabbt. Som när jag var i Arsenal.

Ja, för trots Taylors minst sagt stora brist på speltid kan hans karriär inte sammanfattas som något misslyckande. Engelsmannen har tillhört klubbar som Arsenal, Crystal Palace, Aston Villa, Cardiff City, Manchester City och Leeds United. När han lämnade City 2012 var det trots att Englands landslagsmålvakt Joe Hart bönade och bad honom om att stanna.

Den sista matchen på säsongen 2001/02 hände också något som för evigt skrivit in Taylor i den brittiska fotbollshistorien.

Stuart Taylor hade gjort nio matcher inför säsongens sista match när Arsenal vann ligatiteln. Det krävs att du spelar tio för att få en av medaljerna som ligasegrare. Så, i den 84:e minuten skadade sig Richard Wright och managern Arsene Wenger kallade upp Taylor från bänken.

– Jag var tredjemålvakt då men helt plötsligt var de två framför mig skadade, jag fick en match och det slutade med att jag spelade tio matcher och fick en ligamedalj.

”Någon måste göra det...”

– Mitt nästa mål då var att bli en given förstemålvakt i en klubb. Det slutade inte riktigt så men du vet aldrig vad som väntar runt nästa hörn. Det kan sluta med att du får en chans att spela och sedan behåller platsen och blir förstemålvakten. Det finns fortfarande tid för mig att göra allt det. Jag är bara 32 år och vill bli ännu bättre, sa Taylor i intervjun från 2013.

2014 skrev den evige reserven på för Leeds United i Championship och efter nästan en hel säsong till på bänken kom så chansen till sist den gångna helgen. Italienaren Marco Silvestri kom inte till spel mot Charlton och Stuart Taylor fick spela sin första ligamatch sedan den 30 mars 2013 när han släppte in fyra mål för Reading mot Arsenal.

”Shock! Horror!”

The Mirror svarade på helgens nyhet med rubriken ”Shock! Horror! Stuart Taylor plays game of football”.

Den här gången slutade det med en 1-2-förlust – efter att Stuart Taylor orsakat och släppt in den avgörande straffen. Men mötet får trots det betecknas som ett steg i rätt riktning för i dag 34-årige Taylor. Den evige reserven.

– Om någon gav mig chansen att spela varje vecka skulle jag ta den direkt. Det är därför jag spelat fotboll sedan jag var en liten kille. Du ser på tv och tänker ”jag vill också göra det där”. Jag började inte spela fotboll bara för att ha som jobb att träna varje dag. Men samtidigt behöver alla målvakter en reserv. Någon måste göra det...

Fotbollens gentleman