”Inte som att vi gjort något super-VM än så länge”

Av: Johan Flinck, Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

S:T PETERSBURG. Flera stornationer har redan åkt ut ur VM och vägen mot final är plötsligt öppen.

Men Sverige påverkas inte av de höjda förväntningarna inför rysaren mot Schweiz.

– Det blir samma gamla Sverige, säger Mikael Lustig.

Tyskland, Spanien, Argentina och Portugal är redan borta från VM. Kvar står Sverige på en sida i slutspelsträdet som många menar är enklare än den andra.

Med Schweiz i stället för Brasilien i åttondelsfinal har förväntningarna på Blågult plötsligt höjts.

Men de svenska spelarna tror att många underskattar Schweiz.

– Kollar man på papperet och världsrankningen så är Schweiz absolut favoriter. Har man förlorat en av sina 25 senaste matcher så ska man vara favorit. Så är det, säger Mikael Lustig.

”Fascinerande resultat”

Skulle Sverige ta sig vidare från åttondelsfinalen väntar antingen England eller Colombia i kvartsfinal och sedan vinnaren mellan Ryssland och Kroatien i semi.

Vägen mot en final ser på papperet betydligt mer öppen ut än vad någon hade kunnat tro på förhand. Men det är ingenting förbundskapten Janne Andersson funderat på.

– Vi är så fokuserade på att vi har vår match. Sedan är det fascinerande resultat och det visar att det inte alltid är de stora nationerna som vinner matcher. Det är inspirerande, säger han.

Lagkapten Andreas Granqvist:

– Klart att vi har kollat matcherna och många lag som vi inte trodde skulle ha åkt ut har åkt ut. Men vi fokuserar på oss själva och så får vi se hur det kommer att se ut framöver.

”Har inga problem med höga förväntningar”

Faktum är dock att Ryssland, Kroatien, Colombia, England, Schweiz eller Sverige kommer att stå i en VM-final.

Men att Sverige plötsligt nämns i ett sådant sammanhang är inget som påverkar spelarna.

– I slutändan har vi vunnit två matcher. Förvisso vann vi gruppen, men det var för att Tyskland ballade ur totalt. Det är inte som att vi har gjort något super-VM än så länge. Det var vårt mål att gå vidare från gruppen. Men vi är långt ifrån nöjda och jag tror inte att den här gruppen har några problem med höga förväntningar, säger Albin Ekdal.

Mikael Lustig tror inte heller att det ökade förväntningarna hemifrån påverkar.

– Nej, förhoppningsvis inte. Schweiz är rankat femma i världen. Det passar oss ganska bra att ligga lite lågt och känna oss kompakta. Bara för att det är Schweiz och inte Brasilien på andra sidan så kommer vi inte tokköra och känna att vi ska vinna med ett par bollar. Det blir samma gamla Sverige. Det kan passa oss bra också, säger han.


Publicerad: