”Klas Ingesson har fått in alla i ledet”

Han är just nu en rullstolsburen canceröverlevare som brutit armen.

Men Klas Ingesson, 45, är mer betydelsefull än ­någonsin för Elfsborg.

– Han har fått alla spelare att rätta in sig i ledet, ­säger Lasse Nilsson.

Efter att ha ramlat i omklädningsrummet efter förlusten mot Åtvidaberg i premiären och brutit armen har Klas Ingesson fått frågan hur han ska orka fortsätta ­vara manager för Elfsborg.

– Jag mår inte bättre av att sitta sysslolös hemma, har Ingesson svarat.

Men i grunden är det 2012 års mästarklubb som valt Ingesson och som vill att han ska fortsätta – trots benskörhet och rullstol.

– Han betyder jätte­mycket för oss i sitt ledarskap och som person. Det i kombination med vår nysatsning på unga talanger, som han tidigare haft som juniortränare, gör att vi tror stenhårt på Klas och teamet med Janne Mian och Peter Wettergren, säger ordföranden Bosse ­Johansson.

– Klas kropp är bräcklig, men hans själ är starkare än på länge.

Elfsborg träffade andra tränarkandidater inför 2014 (enligt uppgifter Pelle Olsson, Magnus Haglund, Kasper Hjulmand, Ronny Deila och Peter Gerhardsson) men fastnade ändå för att köra vidare med Ingesson.

”Mer motiverad”

Vad har han ändrat på?

– Klas motiverar alla. Han har lyckats få truppen att dra åt samma håll, fått in alla i ledet. Det var mycket fler diskussioner tidigare, säger Lasse Nilsson. Han är lite tuffare helt enkelt.

Satsningen på Ingesson är förmodligen viktigast för Elfsborgs yngre spelare.

– Han tänker inte på vad du heter eller hur gammal du är. Jag har fått fler chanser, bättre självförtroende och känner mig mer motiverad med Ingesson, säger Simon Hedlund.

Hur heroisk Klas Ingesson än är i sin sjukdomskamp och hur hyllad han än blir av spelarna så hjälper det inte om Elfsborg inte gör resultat på planen.

”Lite perspektiv”

Förlust i kväll mot Häcken innebär statistiskt (enligt Infostrada) att chansen är nere i noll att vinna SM-guld.

Men även då argumenterar Bosse Johansson för Ingesson och drar paralleller till hans hälsokamp.

– Vi vill självklart vinna varje match. Men med Klas kamp mot cancer i fem år och nu mot benskörheten så får ledare, spelare och supportrar kanske lite perspektiv. Ibland måste man ­lämna den kortsiktiga resultat­fixeringen och satsa på något som blir väldigt bra med lite tid, säger ­Johansson.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN