Karlsson: FA-cupen har förlorat magin

Nu sitter stjärnorna på läktaren eller på bänken

Det var länge sedan FA-cupen förlorade sin status.

Tyvärr ser jag ingen ändring i sikte – tvärtom.

När storlagen går in i turneringen i dag kommer vi få se stjärnor på läktaren eller på bänken.

FA-cupen har blivit nya Ligacupen.

Kalle Karlsson.
Kalle Karlsson.

Världens äldsta och mest traditionsrika fotbollscup med fullpackade arenor och en plats för drömmar.

Det var så vi lärde känna FA-cupen en gång i tiden.

Så är det inte längre.

När den tredje omgången av FA-cupen spelas i helgen kommer det vara ännu ett bevis på var prioriteringarna ligger hos José Mourinho & Co.

Efter den hektiska julperioden brottas Premier League-tränarna med sargade trupper. FA-cupen är en möjlighet att vila stjärnorna.

Det var viktigare att chansa med Wayne Rooney mot Tottenham i veckan – ett möte mellan ligasexan och ligasjuan – än att säkerställa att han var frisk till FA-cupmötet med Swansea.

Hur kunde det bli så här?

Många menar att FA-cupens status inte hämtat sig sedan 1999/00 då Manchester valde att inte försvara sin titel utan istället satsa helhjärtat på klubblags-VM (efter påtryckningar från FA som ville förbättra chanserna att få arrangera VM 2006).

Men framför allt är det ett tecken i tiden.

En fjärdeplats i ligan är viktigare än en titel

Det är ett led i den moderna fotbollen där en fjärdeplats ”är som en titel”, som Arsène Wenger uttryckte det. Där Champions League-spel är vägen till större pengar och en ljusnande framtid. Där inkomstbortfallet för att åka ur är så mycket mer kännbart än vinsten av att lyfta trofén.

Ta Wigan.

Deras jätteskräll mot Manchester City förra året gav nostalgikerna, de som vill ha ”giant-killing”, en final att minnas (även om den schemalades som kvällsmatch efter ordinarie ligaomgång). Men fråga ordförande Dave Whelan i dag när laget ligger på elfte plats i Championship och han hade erkänt att det för klubbens framtid ­hade varit mer fördelaktigt att stanna i Premier League.

De senaste sex åren har lag som Portsmouth, Cardiff, Portsmouth (igen), Stoke och Wigan nått finalen på Wembley. Det tyder på en sak: Cupen prioriteras inte särskilt högt av storklubbarna.

Förra året var första gången på många år som ingen tv-kanal sände de första omgångarna av FA-cupen.

Arenorna var halvtomma. Det är naturligt. Om inte klubbarna bryr sig om cupen – varför skulle fansen göra det?

Och det verkar som om många har funnit sig i denna nya ordning. Jag tror inte att någon Liverpoolsupporter vill att Brendan Rodgers startar med en halvskadad Luis Suárez mot Oldham, laget som spelade bort Liverpool i fjol. Det är ju nu som Liverpool har chansen att säkra CL-biljetten och då är en skadefri Suárez fundamental. Långt mycket viktigare än en resa till nationalarenan den 17 maj.

”Que Será, Será, whatever will be, will be, we don’t care about Wembley”. Typ.

FA-cupen kommer förstås bjuda på en del dramatik, skrällar och sevärda matcher även i år.

Men magin har tyvärr gått förlorad.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN