Förbundets chefjurist: ”Kan degraderas”

avPer Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

Förbundet tillsätter en egen utredning om Östersunds FK.

Redan nu står en sak klar: ÖFK riskerar att kastas ur allsvenskan.

– Rent hypotetiskt och på ett generellt plan: Det finns tävlingsbestämmelser som säger att om en klubb gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter som allvarligt skadat idrottens anseende så kan klubben degraderas en serie, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette.

Under måndagen stod det klart att Daniel Kindberg och ytterligare två personer åtalas för ekonomisk brottslighet av ekobrottsmyndigheten. De misstänkta brotten anses grova: Östersunds FK:s ordförande, som för tillfället tagit en paus i uppdraget, åtalas för grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott samt medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall.

”Flera tusen sidor”

Åklagare Niklas Jeppsson har slagit fast för Sportbladet att den misstänkta ekonomiska brottsligheten gynnat ÖFK som förening.

– Ja. Brottet begås inte av fotbollsklubben, men de har gynnats på så sätt att pengar har flyttats till deras aktiebolag (Driftaren). Sollefteåföretaget (som drivs av en av de misstänkta, en affärspartner till Kindberg) har använt sina pengar för att köpa reklam och ingå i sponsoravtal, säger Jeppsson.

Svenska fotbollförbundet följer fallet med intresse. Chefsjuristen Anders Hübinette har ett digert arbete framför sig.

– Det här är en nyhet även för oss. Åtalet kom i dag och vi har precis tagit del av åtalet. Det är ju en förundersökning på flera tusen sidor. Nu handlar det för oss att gå igenom det här utifrån fotbollens regelverk.

Startat en egen utredning

Hübinette berättar att förbundet startat en egen utredning som kommer ta den tid det krävs för att allt ska bli rätt och riktigt.

– Vi ska göra det här ordentligt med respekt för alla inblandades intressen. Det måste få ta tid, och sen får vi se om vi vi avvaktar den senare rättsliga processen eller inte. Det måste vi fundera över. Det handlar ju också om det är en individ med ansvar för föreningen, eller föreningen, som gjort sig skyldiga till något. Antingen kan det ju vara individer det handlar om, som det varit i tidigare fall (som i skattehärvan kring Blåvitt i mitten på 00-talet) eller så kan det vara en förening som agerat regelvidrigt.

Förbundet har långtgående möjligheter att straffa föreningar eller företrädare för föreningar som sysslat med ekonomiska oegentligheter.

– Rent hypotetiskt och på ett generellt plan – utan att föregripa den rättsliga prövningen i det här fallet och kunna alla detaljer där (med ÖFK och Daniel Kindberg) – så finns det bestämmelser i idrottens regelverk kring det här. Både vad gäller individer och föreningar som gör sig skyldiga till ekonomiska oegentligheter – vad vi lite slarvigt kallar ”ekonomisk dopning” i en övergripande bild – så finns det ett antal bestämmelser om möjliga påföljder.

”Kan degraderas en serie”

Hübinette räknar upp antal påföljder som kan drabba såväl personer som föreningar. De mest intressanta i det här fallet hämtas ur förbundets tävlingsbestämmelser.

– Om en förening gjort sig skyldiga till ekonomiska oegentligheter som allvarligt skadat idrottens anseende så kan föreningen degraderas en serie. Det finns i våra tävlingsbestämmelser.

Det är emellertid bara förbundets representantskapsmöte (som hålls en gång om året) som kan besluta om tvångsdegradering.

Hübinette betonar att han inte uttalar sig om det specifika fallet utan bara redovisar hypotetiska påföljder för om en förening – enligt fotbollens regelverk – skulle fällas för ekonomiska oegentligheter.

Vilka kommer att genomföra förbundets utredning?

– Det är licensnämnden som ska utreda misstankar om ekonomiska oegentligheter, och så har de hjälp av oss tjänstemän på förbundet. Men förundersökningen var som sagt flera tusen sidor så det här kan komma att ta tid. Det är svårt att säga exakt hur nästa steg blir redan nu.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM