”Väldig boost – tog ju bara elva minuter sen gjorde jag mål”

Foto: Peter Wixtröm / AFTONBLADET
FOTBOLL

Oväntat stor roll i det svenska VM-avancemanget, sedan direkt hem och bli matchhjälte i första MLS-semifinalen.

Nu drömmer Gustav Svensson, 30, om en MLS-titel – och att lottas mot lagkompisen Roman Torres Panama i VM.

Kanske en av få i laget som just nu har ett bättre fotbollsliv än Svensson.

– Han fick en helgdag uppkallad efter sig i Panama när de gick till VM, där kunde jag inte kontra, säger landslagsmittfältaren.

I maj träffade Sportbladet Gustav Svensson i Seattle. Då var han allt i allo i ett skadedrabbat Seattle och så långt från landslagsdiskussionen att han erbjöd Janne Anderssons flygbiljetter till USA för att se honom spela.

Foto: Ted S. Warren / AP TT
Gustav Svensson i Seattle Sounders

Snabbspola till november.

Gustav Svensson är mer eller mindre given i playofftruppen mot Italien och när allt ska avgöras nere i Milano blir han inkastad redan i 19:e minuten när Jakob Johansson sliter av korsbandet.

Med euforin i ryggen från ”miraklet i Milano” vände han hem till Seattle och bara elva minuter in i sin första match, borta mot Houston i första semifinalen i MLS-slutspelet, skallar han in viktiga 1-0 i vad som ska komma att bli en 2-0-seger. Hans blott andra mål på 35 matcher under året.

Det rullar på rätt bra nu? 

– Haha, ja det får man ändå säga. Det är en härlig känsla, säger Gustav Svensson och fortsätter: 

– Det är svårt att sätta ord på de senaste veckorna och månaderna. Vissa säsonger är jobbigare än andra, den här har varit väldigt bra för mig. Sista veckorna är helt fantastiska, jag får försöka rida på den här vågen nu.

”Ska inte kunna fucka upp”

Bygger en sådan här framgång med landslaget självförtroende för dig i klubblaget?

– Jo det är klart, både att vi gick vidare och att jag fick spela är en väldig boost. Jag menar det tog ju bara elva minuter innan jag gjorde mål.

Det var så enkelt, allt du saknat är lite självförtroende?

– Haha ja precis, jag har tydligen aldrig haft det förut.

När Sportbladet når honom har han precis kommit hem efter ett förberedande träningspass inför semifinalreturen natten mot fredag svensk tid. Att självförtroendet är starkt inför returen, som väntas spelas inför 50 000 åskådare, märks.

– Det blir inte lätt, men med tanke på resultatet på bortaplan så ska vi inte kunna fucka upp det här, säger Svensson. 

Lagom till han då sannolikt vaknar upp som MLS-finalist på fredagen kan han slå på tv:n och följa VM-lottningen från Ryssland. 

– Jag har inte tänkt så jättemycket på den om jag ska vara ärlig, det är full fokus på matcherna i slutspelet. Men den dagen och kvällen innan kommer man nog fundera lite. 

”Ryssland skulle vara jäkligt kul”

Har du något drömmotstånd? 

– Jag har en lagkompis som är lagkapten i Panama, Roman Torres, så det skulle vara kul att få möta dem. Men annars tycker jag vi har visat att vi kan slå de bästa lagen. Det är mer experter som funderar och klurar på drömgrupper, som spelare tänker du inte på sådant.

1 av 2

Han berättar att Torres och han så klart pratat om VM. Panamas osannolika resa till VM är en av få som bräcker Sveriges. Ett mål där bollen aldrig var inne bidrog till att landet tog sig till Ryssland och förgrundsfigur blev Roman Torres som själv avgjorde den avgörande matchen mot Costa Rica i 88:e minuten.

– Han fick en dag uppkallad efter sig i Panama, de har en röd dag nu som heter Torresdagen. Där kunde jag inte kontra, skrattar Svensson.

1 av 2 | Foto: Arnulfo Franco / TT
Roman Torres

Oj, vad tror du krävs innan de slänger in Svensson-dagen i kalendern här hemma? 

– Det här att göra mål verkar hjälpa till, jag får göra lite fler av dem då… 

Förutom Panama, det måste finnas något lag du gärna hade velat möta? 

– Jo, det är alltid kul att möta stornationer som Brasilien och Argentina, sen hade det varit jäkligt kul att möta Ryssland också med tanke på atmosfären som blir då. 

”Inte orolig för formen på något sätt”

Gustav Svensson har kontrakt ytterligare ett år med Seattle Sounders och sällan har det varit så lätt att motivera sig för en försäsong. 

– Vi har tre veckors välbehövlig semester här efter säsongen, sedan drar vi igång ganska tidigt med matcher. Vi ska spela i (CONCACAF) Champions League här innan säsongen börjar i mars så jag är inte orolig för formen på något sätt.

– Det enda man tänker på är ju att hålla sig frisk och få en bra försäsong. Det kommer inte vara svårt att motiverar sig till att dra ut i löpspåret i januari.

Men först är det alltså en jakt för att försvara MLS-titeln som Seattle vann i fjol.

– Det skulle vara kronan på verket det här året. 

Seattle möter Houston i natt 04.30.

VM-lottningen – här är fyra olika scenarion för Sverige 00:30