Zlatans årslöner på 14 år: 1,1 miljarder

FOTBOLL

I PSG spränger han en osannolik gräns

Zlatan Ibrahimovic är en mångmiljonindustri.

Han har kostat 1,4 miljarder kronor, övergångar som gett Malmö FF 120 miljoner.

Och spelar svensken ut sitt treårskontrakt med PSG har han tjänat drygt en miljard kronor – bara i lön.

– Det är oförskämt i en tid då hela världen kämpar för att spara in pengar, kommenterade den franske budgetministern Jerome Cahuzac Zlatans kontrakt.

Foto: tjänar bra Den här säsongen har Zlatan sin högsta årslön någonsin.F

Paris Saint-Germain har storsatsat inför den här säsongen. Den franska klubben har bland annat värvat Thiago Silva, Lucas Moura och Ezequiel Lavezzi. Men den kanske viktigaste pusselbiten heter Zlatan Ibrahimovic. Paris Saint-German blir svenskens sjätte klubb sedan han lämnade Malmö FF 2001.

Dyrast någonsin

Totalt har han kostat 1,4 miljarder kronor – mest av alla fotbollsspelare genom tiderna. Och det tackar Malmö FF för.

– Vi har tjänat cirka 120 miljoner kronor på Zlatans övergångar, Ajaxförsäljningen inräknad. Det är mycket pengar med tanke på att vårt egna kapital ligger på ungefär 100 miljoner kronor, säger MFF:s VD Per Nilsson.

Själv har Zlatan inte gått lottlös från klubbytena. 30-åringen har under sina elva säsonger utomlands dragit in cirka 737 miljoner kronor i lön. Enligt italienska medieuppgifter får Zlatan motsvarande 130 miljoner kronor per säsong i PSG. En årslön som fick Frankrikes budgetminister att se rött.

”Det är oförskämt”

– Det är inte en imponerande summa, det är oförskämt. Det är oförskämt i en tid då hela världen kämpar för att spara in pengar. Runtom världen lever folk under fruktansvärda omständigheter på grund av en kris orsakad av investerings- optimism i ekonomin, sa Jerome Cahuzac när övergången var klar.

Ralf gratulerar

Spelar Zlatan ut sitt treårskontrakt betyder det har han dragit in drygt 1,1 miljarder kronor i lön sedan han lämnade Malmö.

– Ingen spelare i världen är värd så mycket pengar. Egentligen tycker jag det är löjligt, men det är bara att gratulera honom, säger den förre landslagsmannen Ralf Edström.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ligue 1