”Många klubbar följer honom...”

FOTBOLL

Talangen Claesson avgjorde
toppmötet: ”Om det är rätt
läge stoppar vi honom inte”

Foto: RYCKET Elfsborg slog åter ett skånskt topplag hemma i Borås. Och efter Viktor Claessons 2–1 såg det ut som om laget redan firade det allsvenska guldet.

BORÅS. Guldrycket – tack vare jättetalangen.

Inhopparen Viktor Claesson, 20, har sett till att Elfsborg knäckt två toppkonkurrenter i rad.

– Många klubbar följer honom, säger sportchefen Stefan Andreasson.

20-åringen ses som en av de absolut största talangerna i svensk fotboll. Den offensive mittfältaren/anfallaren gjorde 13 mål och åtta assist på 29 matcher för IFK Värnamo i superettan i fjol.

Viktor Claesson hade bland annat anbud från holländska Heerenveen, norska Rosenborg och så gott som alla storlag i allsvenskan.

– Han var den mest jagade spelaren då. Det var hysteri kring honom. Det var en stark känsla när han valde Elfsborg, säger Stefan Andreasson.

Sju ”poäng”

Och Claesson har levererat i allsvenskan. Han har startat tolv av 19 matcher och står noterad för tre mål och fyra assist.

– Han blir bara bättre och bättre och har en ljus framtid. En lugn och mogen kille som inte rusar iväg och säger att han måste blir utlandsproffs i nästa vecka. Han har stor tilltro på sig själv och bryter inte ihop om han får sitta på bänken, fortsätter Andreasson, som vet att Claesson kan bli guld värd i dubbel bemärkelse.

– Vi har inga konkreta bud nu, men många klubbar följer honom. Är det rätt läge och rätt klubb stoppar vi honom inte, men samtidigt är det bara hans första år i allsvenskan.

”I dag gick det vägen”

För en vecka sedan hoppade Claesson in mot tabelltvåan Malmö FF vid ställningen 1–1. Han låg bakom 2–1-målet och spelade fram till 3–1 när Elfsborg till slut vann med 4–1.

I går var det dags igen. Borås­laget låg under med 0–1 när Värnamokillen byttes in.

Med en läcker tvåfotsdribbling fixade han frisparken som ledde fram till Andreas Augustssons 1–1-nick. Segermålet prickade han in själv efter ett mycket vackert anfall.

– Det var bara att gå ut och köra och i dag gick det vägen. Vi fick energi av 1–1-målet och vann till slut rättvist, säger Claesson, som har kontrakt över 2015.

Är du nöjd med speltiden i Elfsborg så här långt?

– Ja, det är ju min första säsong och det har känts bra. Jörgen tar ut laget och det är bara att ge järnet när man får chansen.

Elfsborg drar ifrån i toppen och har sex poäng ner till Malmö på andraplatsen.

– Det är absolut inte klart. Men det var otroligt viktiga poäng i dag, säger Andreas Augustsson.

Nyckelmatcherna på väg mot guldet

12 augusti: Malmö FF (H) 4–1

Värsta rivalen i kampen om guldet kvitterade med dryga halvtimmen kvar, men sedan tryckte Elfsborg och pigge inhopparen Viktor Claesson gasen i botten. 17 minuter senare stod det 4–1.

18 augusti: Helsingborg (H) 2–1

HIF ledde välförtjänt i paus, men än en gång var det inhopparen Claesson som fick fart på Elfsborg. Han låg bakom kvittering och placerade sedan själv in segermålet i bortre hörnet. En imponerande vändning mot mästarna.

26 augusti: BK Häcken (b)

Seger för Häcken här och det skiljer bara fem poäng mellan lagen. Hisingslaget är väldigt starkt på Rambergsvallen och har visat att man kan slå vilket lag som helst. Elfsborg vann mötet i våras med 2–0.

26 september: AIK (b)

AIK har bara förlorat en hemmamatch den här säsongen och Elfsborg trivs som bekant inte lika bra på naturgräs. Det blev 1–0 till Lennartssons gäng i Borås i våras. Ett kryss i Stockholm känns inte otroligt. Markus Wulcan

ARTIKELN HANDLAR OM