”Jag lyckas göra precis det jag vill”

Publicerad 2012-03-04

Zlatan lyrisk efter sitt hattrick: Nu kan vad som helst hända

PALERMO. Total harmoni.

Det känner Zlatan i sitt spel just nu.

Efter sitt hattrick mot Palermo­ berättar han exklusivt för Sportbladet om sina känslor.

– Det är som att jag lyckas göra precis det jag vill på ­planen just nu, säger Zlatan.

GLÖDHET Zlatan Ibrahimovic gjorde hattrick på 14 minuter och gick upp i delad skytteligaledning med Udineses Antonio Di Natale, båda har gjort 18 mål.Foto

Milan hade inte vunnit på sex år mot Palermo borta.

Tränare Max Allgeri hade på förhand talat om ”en match av det slag som avgör ligan”.

Så kom då Zlatan och vann matchen på egen hand, med tre mål inom loppet av en kvart.

I natt hyllades han i fotbollsprogrammen i italiensk tv och tränare Allegri sade:

– Ibrahimovic betyder så mycket för laget på alla plan.

Milan flög sent i går kväll tillbaka till Milano från Sicilien. Sportbladet, som enda svenska tidning på plats, fick först en lång intervju på tu man hand med Zlatan.

Han var glad och utstrålade på samma gång lugn och självförtroende och lugn.

En godkänd comeback, eller vad säger du?

– Det kändes bra, ja. Efter tre matchers avstängning var det skönt att få göra en bra match. Hela laget gör en bra match. Bortamatch mot Palermo, det är inte lätt.

”Bara att njuta”

Det var sex år sedan ni vann här…

– Exakt, det var sex år sedan. Men vi var fokuserade, vi gjorde det vi skulle. Varje chans vi fick utnyttjade vi, eller nästan i alla fall. Vi vinner matchen med 4–0 och det ger oss mycket självförtroende inför nästa match mot Arsenal. Det är en viktig match även om vi har en liten fördel där.

Du gör äkta hattrick, det inte så ofta? Hur kändes det?

– När bollarna går in så… då är det bara att njuta.

Zlatan ler.

– Och sedan fortsätta att fokusera. Efter tredje målet så är det lätt att man slappnar av men det var viktigt att fortsätta.

– Vi spelar bra, laget hjälper mig bra, speciellt i anfallet. Vi kommunicerade bra, det kändes som om varje anfall vi gjorde var farligt. Och sen när vi höll i bollen så lyckades vi bra med det.

Några av de italienska fotbollstyckarna säger att ”om Zlatan spelar så här så vinner vi Champions League?”

– Då får jag fortsätta spela så här då!

Zlatan skrattar när han fortsätter:

– Det är ingen liten press på mig! Nej, men allvarligt, jag är glad. Laget spelar bra och jag känner mig bra både mentalt och fysiskt, jag tror att det är det som är hemligheten.

”Vad som helst kan hända”

Han blir allvarlig för ett ögonblick när han lovar mera fram­över:

– Får jag lov att fortsätta så här så kan vad som helst hända.

Du verkar mycket mindre ­sliten än i fjol vid samma tid, eller hur?

– Jo, det känns bra. Nu senast i landskampen kändes det fint också . Men det är inte på grund av de här tre matchernas avstängning, jag var stark före det.

– Jag vet inte, det är som om jag förberett mig på ett helt annat sätt och jag gör det jag ska göra på planen på det sätt jag vill. Det är liksom inga andra onödiga saker som jag inte behöver göra, inget som stör.

Apropå landslaget, du tyckte om den rollen du fick mot Kroatien?

– Ja! Det är som i dag, jag spelar exakt likadant i dag ju. Får jag en fri roll mellan mittfält och anfall så känns det bra. Jag får bollen på fötterna, har inte någon nära mig, jag kan spela mitt spel.

Du tycker om att spela så?

– Ja, absolut.

Om vi backar bandet lite, hur var det att inte få spela mot Juventus, att missa de där tre matcherna?

– Alltså, jag har lidit av att inte få spela. Jag har betalat för det. Men nu är det över, tack och lov. Laget gjorde det bra utan mig. På tre matcher så vann vi två och fick en oavgjord. Och vi förtjänade att vinna även tredje matchen, mot Juventus.

”Bra utan mig”

– Många säger att det är svårt utan mig, men jag säger tvärtom. Laget är tillräckligt bra för att göra resultat även utan mig, det är därför vi är ett stort lag. Milan är en stor klubb med många stora spelare, säger Zlatan.

Vad säger du om den märkliga incidenten med reportern utanför Milanello när du kom och körde din bil?

– De kan inte stoppa en på planen, så då försöker de med andra metoder… Men jag vill inte snacka, jag låter mitt spel snacka.

Apropå snack, det pratas och ryktas mycket om John Guidetti nu. Han sägs vara på väg till Milan bland annat, vad säger du om allt det där?

– Det är för många som snackar just nu om Guidetti. Det handlar för lite om fotboll, för mycket om annat nu, det är för mycket runt omkring. Jag tror att han ska ligga lågt nu och fokusera på sin fotboll. Han ska spela och inte tänka på något annat, säger Zlatan.

Ingen ny superlön

Han menar att Guidetti måste försöka strunta i alla rykten och avfärdar helt uppgifterna om Milan.

– Allt snack runt omkring, det är mycket påhitt, med agenter och sådant. Jag menar, jag snackade med Mino, min agent, här om dagen om Guidetti. Han har aldrig träffat människan, eller spelaren menar jag. Så…det är mycket snack. Bara snack.

Det är mycket snack om dig också, att du ska förlänga till 2016 och få en ny superlön skrevs det på vissa ställen i veckan?

– Det stämmer inte, det är bara taget ur luften. Jag snackar ofta med chefen Galliani och om något sådant har vi inte pratat alls, säger Zlatan.

I dag får han och Milans spelare ledigt, i morgon flyger de till London för nästa utmaning: Arsenal på tisdag kväll.

Andra svenska hattrickhjältar

Henrik Larsson: Det finns till och med en Facebooksida dedicerad till ”Henrik Larsson – The Hattrick Hero”. Ett av hans mer berömda är cupfinalshattricket i 3–0-­segern mot Klimarnock 2001.

Marcus Berg: Sitt mest berömda hattrick gjorde Berg i U21-EM:s öppningsmatch mot Vitryssland 2009. Men även i Groningen gjorde göteborgaren ett hattrick i 3–3-matchen mot Utrecht före EM.

Fredrik Ljungberg: Har inte det hårdaste skottet men Ljungberg är trots det ende svensk som gjort ett hattrick i Premier League. Det var i maj 2003 som han gjorde lagets tre sista mål i 4–0-segern mot Southampton.

Ola Toivonen: Ola Toivonen har hunnit med två hattrick under sin tid i PSV Eindhoven. Hans första slutade faktiskt med fyra mål när Eindhoven slog Ado Den Haag med 5–1 hösten 2009.

John Guidetti: Ingen har väl missat hattrick-explosionenerna från vår nya stjärna. Det som kommer finnas fastetsat hos Feyernoordfansen längst är givetvis de tre baljorna i 4–2-segern hemma mot rivalen Ajax.

Johan Elmander: Under sin grymma 2007-säsong i Toulouse var Johan Elmander i långa stunder ostoppbar. Hans sista insats var ett hattrick mot Bordeaux som gav laget en skrällplats i Champions League-kvalet.

Markus Rosenberg: Det har gått upp och ner för Rosenberg i Tyskland men den sjätte maj 2007 var svensken stor hjälte för Werder Bremen mot Hertha Berlin med tre mål i 4–1 segern.

Kenneth Andersson: Precis efter den usla 0–4-insatsen mot Spanien i Vigo med landslaget 1998 gick Kennet Andersson in och satte ett äkta hattrick för sitt Bologna. Matchen mot Sampdoria slutade 3–2.

Följ ämnen i artikeln