Värstingen som ska fixa guldet

FOTBOLL

Elfsborgs nyckelspelare - allsvenskans fulaste: ”Det finns några episoder som jag inte är stolt över”

1 av 9 | Foto: Här är några av Andreas Augustssons ”offer” genom åren i allsvenskan. Fult eller bara hårt spel? Se dagens toppmatch och döm själv.

Det målfarligaste laget mot det defensivt starkaste.

Då är det en 35-åring med stämpeln som allsvenskans fulaste spelare som ska leda Elfsborg mot SM-guld.

– Jag försöker spela hårt och tufft, men det har blivit fel några gånger, säger Andreas Augustsson.

Elfsborg klarade av Malmö FF och Helsingborg. I eftermiddag ställs allsvenskans ledarlag för tredje gången på kort tid inför en tuff prövning utan skadade duon Lasse Nilsson och Victor Claesson och avstängde Oscar Hiljemark.

Häcken är dessutom seriens målfarligaste lag. Å andra sidan har Elfsborg seriens bästa defensiv.

Hur ska ni få stopp på Waris Majeed och Réne Makondele?

– Vi klarade det ganska bra i Borås (2–0). Vi behöver ha bra balans i laget och vara redo på deras omställningar eftersom de har så snabba spelare framåt, säger Andreas Augustsson.

Tappar sällan boll

2011 släppte Boråslaget in 32 mål i allsvenskan. När två tredjedelar av serien är spelad i år är Elfsborg nere på hälften, 16 insläppta.

– Vi kör inte fram för mycket folk i anfallen. Vi har ett mer direkt spel där vi kommer snabbare till avslut och det har gjort att vi tappar bollen mer sällan och får färre omställningar mot oss, analyserar Andreas Augustsson.

Nu är dessutom 35-åringen tillbaka på allvar efter knäproblem under våren och sommaren.

För Elfsborgsfansen är han en högklassig mittback, kultfigur och nyckelspelare.

– Vi är ett spelande, tekniskt och passningsskickligt lag men vi spelar alltid som bäst när vi är riktigt bra defensivt. När vi springer och jobbar hårt, tacklar och krigar – då får vi det bästa offensiva spelet. Det är det som har saknats i perioder, säger Augustsson.

Och det är ju där du har dina kvaliteter.

– Vi har många kvaliteter i laget, men det vi har behövt jobba med är krigarbiten. Det har fungerat bra större delen det här året. Vi hade en dipp efter uppehållet och mot Horsens, men nu är vi tillbaka igen.

Ångrar sig

Men lika mycket som Augustsson är älskad av de egna fansen är han hatad av andra.

I Canal plus enkät bland allsvenska spelare inför säsongen om vem som spelar fulast toppades kategorin överlägset av Andreas Augustsson.

– Jag bryr mig inte om det. Jag är den spelare jag är. Jag försöker spela hårt och tufft, inte fegt och fult. Men jag vet att det blivit fel ett par gånger i min karriär. Det finns några episoder som jag ångrar, som jag inte är stolt över, säger han.

17.30: Följ Häcken-Elfsborg och övriga matcher i Allsvenskan Live!

Vem spelar fulast i allsvenskan?

Augustsson 33%

Henrik Rydström 10%

Ardian Gashi 10%

Nils-Eric Johansson 10%

Övriga 27%

Inget svar 10%

Spelarenkät  av Canal Plus

ARTIKELN HANDLAR OM